Fülöp, Evelin

Sokszorosítható művészet - Vasarely a Francia Intézetben

2016.03.17. 14:53

Programkereső

Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák címmel nyílik kiállítás március 18-tól a budapesti Francia Intézetben. A tárlat Victory Vasarely életművét túlnyomórészt grafikákon, összesen 35 munkán keresztül tekinti át.

Az op-art, a kinetikus és a nemzetközi geometrikus absztrakt művészet egyik kulcsfigurája, Victor Vasarely fontos kapcsolat a magyar és a francia művészeti világ között; a Pécsen született, majd Franciaországban világhírűvé lett művész születésének 110. évfordulóját Magyarország mellett több francia városban - Aix-en-Provence-ban, Gordes-ban és Avignonban - is számos programmal ünneplik.

Victor Vasarely: La-Mi, 1973. Az Hommage à Jean-Sébastien Bach mappa 7. lapja
Victor Vasarely: La-Mi, 1973. Az Hommage à Jean-Sébastien Bach mappa 7. lapja
Fotó: Szépművészeti Múzeum ­– Vasarely Múzeum

Victor Vasarely számára fontos volt az, hogy a magas művészet szélesebb rétegekhez is eljusson, így nagy figyelmet fordított a sokszorosítható műfajokra. Az óbudai Vasarely Múzeum gyűjteményéből válogatott anyag ezért a sokszorosítható szitanyomatokat (szerigráfiákat) és plasztikákat helyezi a középpontba, de a kiállításba bekerült a művész Tlinko-F című akrilfestménye is.

A kulcsszó: Yvaral

Victor Vasarely fia, a 2002-ben elhunyt Yvaral festményeiből és kinetikus hatású képeiből rendeztek tavaly kiállítást a pécsi Modern Magyar Képtárban. A tárlat a képzőművész életművének jelentős szeletét bemutatta, köztük a híres Mona Lisa-sorozatot, valamint több Marilyn Monroe-portrét. Cikkünkben többek között megnézheti Yvaral apjáról készített portréját is.

Vasarely reklámgrafikusnak indult, Budapesten Bortnyik Sándor Bauhaus-hatásokat közvetítő iskolájába, a Műhelybe járt. Ez az előképzettség és a francia nyomdatechnika rendkívül magas színvonala tette lehetővé, hogy bizonyos nyomataiból kifogástalan minőségben készüljenek akár 200 példányos sorozatok.

A közönség három szitanyomat-sorozat - Gordes, Hommage a J-S. Bach, Cinétique N-B - lapjaival találkozhat, ezt egészíti ki három kinetikus mélyrelief és egy festmény a június 18-ig látható kiállításon, melynek kurátorai Orosz Márton és Imre Györgyi.