Dezső

Az igazi műgyűjtő nem spórolhatja meg, hogy kialakuljon az ízlése

2016.03.18. 11:29

Programkereső

Mit tegyen az a művészetkedvelő, aki kortárs műalkotásokkal szeretné feldobni otthonát, de annyira nem ért hozzá? Ez a dilemma szülte az igényt, hogy külföldi mintára nálunk is megalakuljon a május 7-én startoló Kortárs Műgyűjtő Akadémia.

A festmény- és műtárgyvásárlás mindig is kevesek kiváltsága volt, és tény, hogy napjainkban korántsem nő azoknak a köre, akik megtehetik, hogy százezreket fizessenek egy képért. A műgyűjtésre anyagi lehetőségeit nézve elméletben alkalmas szűk társadalmi réteg most is létezik, viszont Gajzágó György, a Kortárs Műgyűjtő Akadémiát alapító ArtCenter Budapest projektigazgatója szerint fogyasztási szokásaik eddig más irányba teljesedtek ki, és főleg státuszszimbólumokban, jakuzziban, prémiumautókban, dizájnbútorban és hasonlókban nyilvánultak meg.

A vásárlóközönség szocializáció miatt tehát nem állt rá a kortárs művészetre, de ez a világszerte egyre jobban terjedő trend és társadalmi-kulturális elvárások miatt változóban van: a tehetősebb réteget külföldön nemcsak az üzleti életben, hanem a magánéletben is jellemzi a versenyszellem, és ha valaki az üzletben lépést tart, akkor a művészetben is ajánlott. A bankok például kortárs képekkel dekorálják a falakat, a cégvezetőt ez alapján is megítélhetik.

múzeum kurátor festészet kiállítás

De ha valaki vásárolna is képet, gyakran visszatartó erő, hogy nem ért hozzá. Az ArtCenter Budapest készített egy felmérést a célközönség körében azt vizsgálva, hogy lenne-e igény felzárkóztató kurzusra; a megkérdezettek 89%-a szerint igen. Ezért elhatározták, hogy a kortárs művészetet fókuszba hozzák, és az érdeklődők körében felébresztik, illetve megerősítik a modern műalkotások iránti (befektetési célú) vásárlási, vagy gyűjtési szándékot, még jobban felrázva a műgyűjtői szcénát. Magyar nyelvterületen ugyanis közel ötezer képzőművész él, ebből ezer rendszeresen alkot; nekik is szükségük van arra, hogy legyenek vásárlóik. 

"A műgyűjtés kiszúrás a gyerekekkel, szerencse az unokáknak"

Az akadémia megalakulását beharangozó sajtóeseményen két tapasztalat műgyűjtő is megosztotta tapasztalatait. Egyikük szerint egy kép vásárlása alapvetően a „tetszik” vagy „nem tetszik” elven alapszik, és a gyűjtő a pénztárcájával szavaz. Viszont ha valaki igazán komolyan gondolja a gyűjtést, nem spórolhatja meg az erőfeszítést, hogy kialakuljon az ízlése: járnia kell galériákba, műtermekbe, kapcsolatba kell lépnie a művészekkel, magyarán intellektuálisan nyitnia kell a világ felé. Már csak azért is kell nyitott szemmel járni, mert az igazán jó művészek gyakran kiesnek a kánonból, és értéküket csupán az utókor határozza meg; ha ez nem így volna, nem halt volna éhen Modigliani, vagy nem szorult volna a perifériára Van Gogh, akinek a testvére galerista volt, ennek ellenére nem ismerte fel a tehetségét; közben akiket akkor hájpoltak, azoknak a képeit ma már csomagolóanyagnak se adják el. A két gyűjtő szerint az igazi műgyűjtés valóban egy szűk réteg "homokozója" és élvezeti forrása, és mivel a képek sokba kerülnek, de később jóval többet is érhetnek, „kiszúrás a gyerekekkel, szerencse az unokáknak”.

Modigliani: Christina
Modigliani: Christina
Fotó: Wikipedia

Ugyanakkor elhangzott az a vélemény is, hogy nem kell feltétlenül eredetinek lennie a képnek, egy tisztességes másolatnak is lehet a művészeti értéke; tulajdonképpen mindegy, hogy egy család ikeás poszterek, litográfiák vagy műtárgyak között él, a lényeg, hogy a művészet jobbá teszi az életet, szebbé a környezetet.

A Kortárs Műgyűjtő Akadémia május 7-én induló képzése során a műgyűjtők mellett olyan szakemberektől tanulhatnak a jelentkezők, mint Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok korábbi igazgatója, Rényi András művészettörténész, egyetemi oktató, Molnár Annamária galerista, Ébli Gábor egyetemi oktató, German Kinga egyetemi oktató, Tóth Pál Sándor, a CARTC Egyesület vezetője, Einspach Gábor műkereskedő, galerista, Muladi Brigitta művésszettörténész, publicista, Vékony Délia főiskolai adjunktus. Gajzágó György szerint a kurzus hasonló lesz a borkurzusokhoz, amiket elvégezve nem lesz ugyan szakértő az érdeklődő, de érteni mindenképpen fog a hozzá.