Dezső

Miben hasonlít egymásra Budapest és Krakkó?

2016.03.18. 15:12

Programkereső

"Közös úton. Buda-Pest és Krakkó a középkorban" címmel nyílt kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban a Muzeum Historyczne Miasta Krakowa (Krakkói Várostörténeti Múzeum) együttműködésével.

Krakkó és Buda a középkorban Európa jelentős városai közé tartoztak, melyeket Nürnberggel, Milánóval, Rómával kezeltek egyenrangúként. A kiállítás bemutatja a közös történelmi emlékeket és eseményeket, valamint olyan személyiségeket, akik mindkét település történetében fontos szerepet játszottak. Többek között az Anjou és a Jagelló dinasztia egyes tagjait, Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelmet is – akik nem csak a két város, hanem a két nemzet történelmét is összekapcsolták.

„Közös úton. Buda-Pest és Krakkó a középkorban” - Budapesti Történeti Múzeum
„Közös úton. Buda-Pest és Krakkó a középkorban” - Budapesti Történeti Múzeum
Fotó: Tihanyi Bence

A kiállított tárgyak nagy része a városlakók hétköznapjaiba ad betekintést, emellett az ünnepi alkalmak és a királyi udvar reprezentatív emlékei is megjelennek köztük. A nagyszámú régészeti leletanyag mellett igen sok történeti gyűjteményekben fennmaradt műtárgyat láthatunk majd. A tárlat a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretei között a Balassi Intézet támogatásával valósul meg.

Fotó: Tihanyi Bence