Orbán

Magyar szentek kortárs ikonokon

2016.03.22. 16:28

Programkereső

Megnyílt a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále Kecskeméten, a Cifrapalotában. A tárlat május végéig látogatható.

Az eddigi nyolc biennálén 980 alkotást mutattak be a Cifrapalotában, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról - mondta el a zsűri elnöke, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a biennále alapító kurátora, Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője.

Cifrapalota
Cifrapalota
Fotó: wikipedia

A 2016-os biennále aktuális felhívására 222 művész 222 alkotást adott be, amiből a zsűri 122 alkotó 122 művét válogatta be a kiállításra és a katalógusba. A téma apropója („Isten, hazánkért térdelünk elődbe... – Magyar és magyarországi szentek”) részben az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés, és az, hogy a magyar szentek és boldogok élete hazánk egyik fontos kapcsolódási pontja volt az európai kultúrához.

Érdeklik az ikonok és a rejtélyes sztorik? Húsvét alkalmából egy négyrészes sorozatot indítottunk útnak vérző ikonokról és más különleges történetekről. Az első három részt itt, itt és itt olvashatják el. A negyedik rész nagypénteken jelenik meg.

A rendezvényen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Kustár Gábor debreceni szobrászművész vette át Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművésztől, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) elnökétől. Kecskemét város díját Zelenák Katalin kárpitművész kapta. A zsűri erkölcsi díjait Széles Judit Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Olescher Tamás festőművész, Tápai Nóra textilművész és Varga József Zsolt festőművész vehette át.

A zsűri elnöke bejelentette: a 2018-as IX. biennáléra Bosch nyomában címmel várják az alkotásokat. A biennálékra támaszkodva - elsősorban felajánlások útján egy folyamatosan növekvő, jelenleg 355 tételnyi kollekcióból álló, speciális gyűjteményi egységet hoztak létre. A gyűjtemény tovább nő, a nyolcadik biennáléra beadó művészek előzetes felajánlásainak köszönhetően legalább 44 alkotással fog gyarapodni. A tárlat május 29-ig látogatható.