Júlia, Rita

Pocket Volcano a Virág Judit Galériában

2016.03.25. 10:08

Programkereső

Csató József legújabb, Pocket Volcano című kiállítása az utóbbi egy év munkáiból ad válogatást – megfigyelhetjük, hogy az alkotások technikái milyen változáson mentek keresztül.

A Virág Judit Galériában látható kiállításon szembetűnő változás, hogy az absztrakció az eddigieknél talán még nagyobb teret nyer ezeken a képeken. Csató József fóliás, paletta- és papírdarabos kollázsai, a színek, a füst és a vulkanikus formák "átszivárogtak" a képeibe is, de a barokkos, dús faktúrák ellenére még mindig a szín és a forma játssza a főszerepet.

A kollázsok mind színben, mind formai megoldásaikban hatást gyakoroltak a kiállításon szereplő képekre, a gomolygó füst, a morajlás, a hamu-, por- és párafelhő, a robbanás előtti állapot vagy az azt megelőző ezeréves csönd mind megtalálhatók a képeken, annak ellenére, hogy maga a vulkán egyiken sem jelenik meg.

A kiállításon a sík és térhatású felületek érdekes összjátéka figyelhető meg, és bár a Pocket Volcano darabjain már nem láthatók a jól ismert fej és végtag nélküli alakok, lehet találkozni a festő egyik védjegyévé vált, két dimenzióban tartott, alaktalan vagy elnyújtott figurákkal. Vibráló színei és gazdag faktúrája, nemcsak esztétikai örömet nyújthat a nézőnek, hanem önkéntelen gondolkodásra késztethetnek a technikai megoldásokkal kapcsolatban.

Nemtelen, sejtelmes szereplői ezúttal is füstfelhőkbe burkolózva jelennek meg, ebben a 2013-as Vomeronasale című kiállításának hagyatékát lehet felfedezni, ám például a mostani Hamburgi hölgy portrén vagy a Dolgok és nyomok című absztrakcióba hajló "vizuális barangolásain" már egyértelműen kölcsönöz a street art eszköztárából. A Csató-életműre jellemző humor és irónia, a könnyelmű, irrealitásba forduló burleszk elemek finom jelenléte a Pocket Volcanot is fémjelzi.

A tárlat április 13-ig látható a Virág Judit Galériában.