Konrád

Rejtélyes régi fotó dönti romba a női sztereotípiákat

2016.05.05. 11:03

Programkereső

Szivar, dohány, gyári közeg: azt gondolnánk, mindehhez vajmi kevés köze lehetett a törékeny női nemnek a 19. század végén. Egy titokzatos módon előkerült fénykép bebizonyítja, hogy tévedünk.

Egy budapesti lakásban, egy keretezett kép hátlapjába építve találták meg azt az 1894-ben készült fotót, mely az akkori dohánygyári munkáslányokat és -asszonyokat ábrázolja. Ezekben az időkben szinte kizárólag nők dolgoztak a szegedi dohányüzemben: évi 40 millió szivart készítettek.

A ritkaságnak számító kordokumentum immár a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményének tulajdona, de a képet a sajtó rendelkezésére bocsátották:

dohánygyári munkások 1894 (Móra Ferenc Múzeum)
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A felvételen harminc lelkes és elhivatott dohánygyári munkást láthatunk – egytől egyig nőket. Mindannyian kemény munkát végeztek: a szegedi dohányüzem fénykorában akár évi 40 millió szivart is gyárthattak.

A szegedi dohánygyár 1885-ben kezdte meg működését 62 munkással. A fotó elkészítésének időszakában már közel 700-an dolgoztak a gyárban, a munkások 90%-a fiatal lányokból, asszonyokból állt. Ez a nembeli erőfölény később is megmaradt: az 1910-es években a férfiak száma 40 fölé emelkedett, de így is csak 6-7 %-ban képviseltették magukat a hölgyekhez képest. A dohánygyár volt ekkoriban Szeged legnagyobb létszámú ipari üzeme, ahol szinte kizárólag szivargyártás folyt: a szorgos kezek főként külföldről érkező, kelet-indiai és dél-amerikai dohányból készítették az exkluzív dohányárut.