Bernát, Felícia

Ők építik fel az új Csontváry-múzeumot

2016.07.03. 22:28

Programkereső

Az Unitef'83 Zrt. építésziroda nyerte a a Csontváry Kosztka Tivadar alkotásait bemutató kiállítótér tárgyában kiírt ötletpályázatot.

A terv szerint a két világháború közötti modern magyar építészet torzóként befejezetlenül maradt műemléképületében, a Magyar Szentföld Templomában valósítanák meg a kiállítást. A Miniszterelnökség által kiírt ötletpályázat 4 millió forinttal járó első díját az Unitef'83 Zrt tagjaként Pintér Tamás János és Simon Viktória, társszerzőként Tóth Domonkos nyerte el.

Tavaly ősszel látott napvilágot a hír, hogy ötletpályázatot írtak ki egy új Csontváry-múzeum létrehozására, amelyben a mester hat nagyméretű alkotása lenne látható. Lázár János ekkor Csontváry 1918-as levelére hivatkozott, amelyben a művész leírta, hogyan képzeli múzeumát.

"Az ötletpályázat nem több és nem kevesebb, mint építészek, szakértők és szakmabeliek véleményének, álláspontjának és javaslatainak kikérése abban a kérdésben, hogy meg lehet-e, és amennyiben igen, hol és hogyan lehet megvalósítani Csontváry álmát száz évvel a művész eredeti terveit követően. Az, hogy Csontváry tervei egy évszázaddal később is megvalósulhatnak, a legkisebb mértékben sem a pécsi Csontváry Múzeum integritásának csorbításáról szól. A pécsi Csontváry Múzeum integritásának megbontása fel sem merült!" - közölte a Miniszterelnökség sajtóosztálya.

Az ötletpályázat második helyén két pályázó osztozott a kétmillió forinttal járó díjon: a NART Építész Műterem Kft. Kovács Csaba, Máté Tamás, Vass-Eysen Áron és Gerse Dániel társszerzőségével, valamint Kőműves Márton munkája Petrányi Luca, Sas Maxim és Szabó Áron társszerzősége mellett. A harmadik helyezést is ketten érdemelték ki: Somosi János és szerzőtársai, Mechle Balázs, N. Nagy Tamás, Vass-Eysen Áron és Gál Béla, valamint a Dobai Építésziroda Kft., Dobai János, mint szerző, és Vasáros Zsolt, valamint Nagy Gábor társszerzők kapták, utóbbi kettő a Narmer Építészeti Stúdió Bt. munkatársaiként. A harmadik helyezettek egyenként másfél millió forintot kaptak.

Csontváry Kosztka Tivadar: Önarckép (részlet)
Csontváry Kosztka Tivadar: Önarckép (részlet)

Az egymillió forinttal járó kiemelt megvételben három pályázat részesült: Havas Iván munkája, és a MCXVI Építészműterem Kft. pályaműve mellett a Benczúr-Weichinger Studio Kft., valamint Bodóczky Antal, Holics Tamás és a Mag Stúdió Bt. Megvették Szilágyi Balázs munkáját is, amelyben Herkli Mátyás Barnabás mint szerző, valamint Orova Marcell és Hadas László társszerző vett részt. Emellett sikeres volt Sárosi Anita terve mellett Vadász György és Labádi Zoltán pályaműve is. A díjazottak félmillió forintot vehettek át.

A zsűri tagja volt többek között a Magyar Művészeti Akadémia elnökhelyettese, a Magyar Építész Kamara elnöke, a kultúráért felelős államtitkárság művészettörténésze.