Dezső

Elképesztőre sikerült az első Zsolnay Fényfesztivál

2016.07.04. 10:26

Programkereső

A múlt hétvége a gyönyörű látványról és az emberi léptékű programokról szólt Pécsen. Több tízezren élvezték, ahogy fénybe borul a város az ország első fényfesztiválján. Képeken és videókon nézheti meg, milyen is volt a különleges rendezvény.
Zsolnay Light Art fenyfesto verseny

„Vagy most azonnal menjünk a színpadra és kezdjünk bele, vagy menjünk haza aludni, hogy minél gyorsabban holnap legyen” – mondta a világhírű ausztrál énekesnő, Natalie Imbruglia a koncertjét megelőző napon, a lenyűgöző Dóm téri helyszín megpillantásakor.

Az országosan is egyedülálló fesztiválon 150 ingyenes program várta a pécsieket és mindazokat, akik a városba látogattak. Helyszínen lévő kollégánk szerint pénteken még nem volt óriási tömeg, szombaton viszont már jóval többen voltak, de más fesztiválokhoz hasonlítva ez egyáltalán nem volt zavaró. 

"A Dómmal tökéletes helyszínt választottak a fényfestéshez, monumentális volt a látvány. A közönség hangosan ámuldozott, ilyen gyönyörűséget még nem láttak a városban a helyiek" - részletezte. 

Tűzfészek társulat
Tűzfészek társulat

Nemcsak a Székesegyház borult fénybe, hanem 24 helyszínen folyt párhuzamosan a kreatív fényfestés: a belvároson végigsétálva bármerre néztek a látogatók, rácsodálkoztak az alkotásokra, hiszen a megszokott épületek helyett lenyűgöző, új arcát mutatta a város.

Fényfestés a Színhaz tér
Fényfestés a Színhaz tér

A több kisebb koncert és Natalie Imbruglia mellett Buika is fellépett, a koncerteket nyugodt körülmények között lehetett élvezni. 

Az éjjeli fényfestés mellett hatalmas népszerűségnek örvendtek a nappali történelmi programok is, de nagy sikert arattak az utcaszínházi és cirkuszi produkciók is. Közülük is kiemelkedett a belga Theater Tol előadása, mely során angyalok röpültek át a Széchenyi tér felett, több tíz méter magasan.

Történelmi bemutató
Történelmi bemutató

A Zsolnay Fényfesztivál keretében nemzetközi, pénzdíjazásos versenyt is hirdettek “Zsolnay Light Art” mapping címmel a pécsi Székesegyház épületére, amelyet az EPER Digital New Media Agency nyert meg.

Theater Tol
Theater Tol

„Mindig is éreztük, hogy hatalmas lehetőség van Pécs 2000 éves történelmének interaktív bemutatásában, és nagy öröm számunkra, hogy ezzel a fesztivállal bebizonyítottuk: Pécs ideális helyszín történelmi játékok, fesztiválok számára” – nyilatkozta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.