Fülöp, Evelin

Nem valószínű, hogy az Iszlám Állam fotózását túl lehetne élni

2016.08.05. 11:22

Programkereső

Megjárta a délszláv háborút, Izraelt és Irakot, legutóbb pedig menekültekről készített emblematikus fotója miatt hallhattunk róla. Balogh László képe bejárta a világot, és egyike volt azoknak a felkavaró képeknek, amelyekért nyolcadmagával Pulitzer-díjat kapott. A fotóssal a Kultúrpart készített interjút.

A nyolc fotós nyolc képből álló, menekültek útját Görögországtól Németországig bemutató sorozata a vezetői amerikai újságokban, a New York Timesban, Los Angeles Timesban is megjelentek. László képe azt a pillanatot örökítette meg, amikor Bicskénél egy menekült házaspár leveti magát a sínekre.

Balogh László fotója
Fotó: kultúrpart.hu

László pályafutása során több háborúban is járt, az első a boszniai volt. „Sokakat láttam meghalni a harcokban. A katonákon segíteni a harctéren nem a mi dolgunk, ilyenkor fényképezünk. Ha civilekről van szó, akkor igen. Az első, hogy segítünk. Egyszer egy gyereket vittem kórházba, aki egy aknatűzben sérült meg.

Semmi nem látszott rajta, ahogy ott feküdt, de mire beértünk a kórházba, meghalt.

Egy szilánk volt az agyában. 12 éves volt, annyi, mint akkor az egyik fiam...” - mesélte a Kultúrpartnak élményeit , amelyeket egy üveg whiskeyvel tudott csak feldolgozni.

Balogh László járt még Izraelben is, ahol elmondása szerint durvább volt a helyzet, mert palesztin területre mentek. Bár már öregnek tartja magát, hogy a golyók elől fusson, az Iszlám Államot még lefotózná, mert a terrorizmust fontos témának tartja.

„Nagyon veszélyes, és megcsinálhatatlan. Óriási dobás lenne, de

 nem valószínű, hogy túlélné bármelyik fotós.

Viszont nem vagyok benne biztos, hogy ha ennek vége szakad, akkor nem kerülnek elő olyan fotók, amik a lefejezésekről szólnak” - mondta. László egyébként a holokauszt túlélőiről is csinált egy sorozatot lengyel kollégájával párhuzamosan.

Balogh László
Balogh László
Fotó: kultúrpart.hu

Hogy hogyan lehet érzelmileg hozzászokni a borzalmakhoz, és hogy milyen feladatok várnak rá, illetve mit szól ahhoz, hogy mindkét fia fotós lett, a Kultúrpart teljes interjújában olvashatja el.