Fülöp, Evelin

Ősrégi dokumentumok komoly következményekkel

2016.08.15. 10:43

Programkereső

Mindenkinek van egy tipikus kézjegye, amely biztosítékként szolgál, de akár a személyiségünk is kiolvasható belőle. A Magyar Nemzeti Levéltár kiállításán olyan ismert emberek aláírásait láthatjuk, mint Mátyás király vagy Albert Einstein.

Az aláírás maga az ember - a Nyomot hagytak című kiállítás e köré a gondolat köré szerveződött. A látogatók elolvashatják többek között Mátyás király hadjárata során keletkezett okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését és gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét is. A zivataros 20. századból pedig olyan nagyhatású világi és egyházi vezetők, valamint zseniális művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa.

A kiállításon csupa olyan eredeti dokumentumot tekinthetünk meg, amelyek befolyásolták hazánk történelmét, vagy fontos társadalmi folyamatokat indítottak el. Hogy hogyan, az kiderül a Fidelio-Kultúrpercek videójából.

További videókért kattintson!