Hella

Összeesküvés-elmélet vagy gyakorlat?

2016.08.23. 08:20

Programkereső

Banksy Spy Booth című munkáját most ponyva takarja el Cheltenhamben; félő, hogy tönkretették - adta hírül a TheGuardian.com.

Kémbódé című falfestményét még 2014 áprilisában alkotta meg Cheltenham egyik házfalára. Három titkos ügynök barna ballonkabátban és kalapban éppen valakit lehallgat egy - valódi -telefonfülkénél állva.

A ház pár utcányira van a GCHQ-tól, az Egyesült Királyság egyik titkosszolgálatának székhelyétől, amely hírszerzői tevékenységeket végez és felelős a brit kormány és a fegyveres erők információvédelméért. A mű pár hónappal a Snowden-féle lehallgatási ügy után került a falra.

Hétvégén aztán olyan képek jelentek meg a közösségi médiában, amelyek tanúsága szerint az alkotást ponyvák takarják el, és egy állványzatot is felállítottak a falfelület előtt. A fotókon az is látszik, hogy a falat tégláig visszabontották, az utcát pedig építési törmelék borítja.

Mindazonáltal továbbra sem tiszta, hogy a falfelületet, - melynek egyébként védett státusza van, - ledózerolták, vagy az alkotást a pusztítás előtt eltávolították-e.

A házat januárban 210.000 fontért árulták, és a hirdetésben megjegyezték, hogy sürgős felújításra szorul. Valószínűleg a falat lebontották, hogy munkához tudjanak látni. 2015 februárjában Cheltenham városi tanácsa egyébként visszamenőleges építési engedély mellett döntött, ami azt jelenti, hogy a városi tanács beleegyezése nélkül nem bonthatják el a kérdéses falfestményt.

Steve Jordan, a tanács vezetője elmondta; a felújítási munkák a ház vakolatát érintik, de nem tud arról, hogy a festményt eltávolították volna. Hozzátette: a munka az önkormányzat felszólítására kezdődött, amely még azelőtt keletkezett, hogy Banksy megfestette volna alkotását.

Banksy egyéb művei is okoztak már fejtörést. Egy legfelsőbb bírósági ítélet szerint egy Banksy által festett falfelületet kellett visszajuttatni eredeti helyére, Nagy-Britanniába az Egyesült Államokból, miután a ház tulajdonosai kivágták a művet, és magukkal vitték Amerikába.

2014-ben Banksy Mobile Lovers című, egy bristoli klub falára festett munkája is botrányt okozott. Jobban mondva inkább annak a bristoli klubnak a tulajdonosa, David Stinchcombe. Az úr ugyanis, hogy szórakozóhelyének bevételeit növelje, a bárjára festett alkotást valahogy leszedte, és a klubon belül helyezte el, majd pénzt kért a megtekintésért. Erre aztán halálos fenyegetéseket kapott. Banksy aztán írt egy levelet a tulajdonosnak, hogy amíg a kép gondját viseli, addig a klubé lehet a mű. Végül eladták egy gyűjtőnek 400.000 fontért, és a pénzből sikerült az ifjúsági klubot fenntartani és megvédeni a bezárástól.