Eszter, Eliza

Másfél milliárdért költözik a sámándob Karcagra

2016.08.26. 10:57

Programkereső

Karcagra költöztetik a milánói világkiállításon Magyarországot reprezentáló sámándobot. Az eredetileg 500 millió forintra tervezett költségekhez most hozzácsapnak még egy milliárd forintot, vagyis az összköltség másfél milliárd forint lesz – adta hírül a napi.hu a Magyar Közlöny legfrissebb száma alapján.

Bár januárban még azt írtuk, hogy a milánói világkiállítás szervezői felkérték Magyarországot, hogy a magyar pavilon az Expo területén maradjon, és az ott létrejövő Olasz Technológiai Intézet épületegyüttesének része legyen, most úgy tűnik, mégis - az eredeti terveknek megfelelően – Karcagra költöztetik a korábban több botrányáról is elhíresült épületet. (A Magyar Nemzet a milánói felkéréssel kapcsolatban megkereste Szőcs Gézát, de nem érte el.)

Az Életkert pavilon megnyitója
Az Életkert pavilon megnyitója
Fotó: Stefano Marigliani

A projektre korábban 500 milliót különítettek el, ehhez képest most a kormány azzal bízta meg a nemzetgazdasági minisztert, hogy - a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával - gondoskodjon az újraépítési projekttel kapcsolatos kiadásokra további 1 milliárd forint forrásról.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint Karcag város önkormányzatának kell biztosítania a helyszínt, és állnia a területrendezést, infrastruktúra kiépítését, közművesítést.

A pavilon bontásával, rekultivációs, hazaszállítási, újratervezési, újraépítési feladatainak elvégzésével, majd az azt követő üzemeltetéssel a kormány a Kárpátok-Alpok Zrt. nevű állami céget bízta meg.