Fülöp, Evelin

Találkozás az Ördöggel és társaival a Kiscelli kriptájában

2016.08.29. 12:44

Programkereső

Filozófia, pszichológia, spiritualizmus és színház különleges keveredésére kerül sor a hétvégén a Kiscelli Múzeumban.

Az Élőkép Színház Tarot Labirintusa kivételes előadásformát követ: kommunikációs helyzeteken keresztül önismereti előadásba, vagy ha úgy tetszik, filozofikus szerepjátékba hívja a nézőt. A díszlet ez alkalommal egy ókeresztény kripta, melyben a látogató egyénileg bolyong. Nem egy hagyományos színházi előadásról vagy színműről van tehát szó: itt a néző maga a főszereplő, aki a több ezer éves Tarot kártya szimbólumrendszerét követve, a belépéskor választott kártyalapok által diktált utat járhatja be, akár mind a 24-et. 

Élőkép Színház Tarot Labirintus

Az Octopus Tarot Labirintus 2003-2014 között 12 éven át minden évben felépült a Sziget Fesztiválon, és számos további fesztiválon Győrben (Győrkőcfesztivál), Budapesten, Újvidéken (INFANT) és Lille-ben (Lille 3000) is vendégszerepelt már. Ez a negyedik alkalom, hogy a programot a labirintus építménye nélkül rendezzük meg, ebben az évben is sikerrel szerepelt már a Varga Márton Kertészeti Iskola japánkertjében.

A Tarot Labirintusban 24 szereplővel találkozhat egyéni sorrendben. Egy órába átlagosan 6 találkozás fér bele, így aki minden szereplővel találkozni szeretne, annak a látogatás várhatóan közel 4 órás is lehet. A látogatást bármikor le lehet kerekíteni és be lehet fejezni, 18.30-kor pedig bezár a kripta.

Belépéskor huszonnégy lefordított kártyalap közül kell választani. E lapok életszerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarotkártya Nagy Arkánumai (az arkánum szó gyógyírt jelent). Ezek közül a belépő egyet fog megszemélyesíteni a kertben tett önismereti zarándoklat során a választott arkánum színének megfelelő kalapban.

Élőkép Színház Tarot Labirintus

Ha a látogató elindul önmagát megkeresni és megismerni, a kripta kis tereiben rá váró Élő Tükrök – a kártyalapokról megelevenedett Nagy Arkánumok – mutatnak fel reflexiókat az ő szerepük szemszögéből a látogató szerepének, akinek az a feladata, hogy felismerje, melyek számára azok a tükrök, melyek az ő személyiségét vagy a jelen életszerepét a leginkább tükrözik. A találkozások egyes élményeit érdemes menet közben lejegyzetelni, melyhez füzetet biztosítanak. Olyan alakokkal találkozhatunk, mint a Mágus, Papnő, Próféta, Válaszút, Kocsihajtó, Igazságosság, Remete, Akasztott, Mértékletesség, Ördög, Nap, Hold, Föld, stb.

Az előadás a látogatót arra inspirálja, hogy elgondolkodjon az élet különböző archetípusos alapfogalmairól – melyek a Tarot lapjaiban felismerhetők – azok viszonyáról, és ezek jelenlétéről a saját életében, aktuális élethelyzetében. Az önismereti út célja az, hogy a látogató megértse és megélje a szerepét, és azzal kapcsolatosan olyan felismeréseket, illetve elhatározásokat tegyen, melyek kihatnak majd az egyéni életére is.

Így működött a program a Szigeten:

Szeptember 3-án és 4-én a Kiscelli Múzeumban a látogatókkal egyénileg foglalkoznak, így a részvételi díj ennek megfelelően fél óránként 1500 Ft. Angolul is tartanak foglalkozásokat.