Júlia, Rita

Kiderült, ki újítja meg a Múzeumkertet

2016.08.30. 13:43

Programkereső

A Tér-Team Kft. terve nyerte az első díjat a Múzeumkert-ötletpályázaton. Az eredményt augusztus 29-én, hétfőn hirdették ki a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Még júliusban született arról döntés, hogy a kormány szeretné fejleszteni és kulturális célokra hasznosítani a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületeket, tereket, a Magyar Rádió fővárosi, Bródy Sándor utcai és Pollack Mihály téri épületeit, valamint a múzeum kertjét. „A Múzeumkert mint történeti közpark átfogó, a hagyományt sokoldalú fejlesztési eszközök segítségével szolgáló rehabilitációja” tárgyú ötletpályázatra a 19. századi épített környezetbe simuló, ahhoz illeszkedő terveket vártak, amely az úgynevezett „történeti kert”, a Petz Ármin-féle angol-kert felidézését jelentette.

A rekonstrukció tartalmilag legfontosabb feladata a növényzet megújítása lesz. „A Magyar Nemzeti Múzeum régi és új épületei körül gondozott, dús kertek és fák fogják várni a látogatókat” - reagált a múzeum korábban azokra a hírekre, amelyek szerint fakivágásokat is kilátásba helyeztek a felújítás során.

A Tér-Team Kft. győztes terve
A Tér-Team Kft. győztes terve

A Tér-Team Kft. a pályázat kétmillió forinttal járó első díját az indoklás szerint „harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan is átgondolt, a pályázati kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseivel” nyerte el. A 1,5 millió forintos második díjat a Pagony Kft. szerezte meg. A harmadik helyezett Stéhli Zoltán Imre terve lett, amelyet egymillió forinttal jutalmaztak. A szakmai zsűri emellett további három tervet, Almási Balázs, Fábián Zsófia Eszter és Lehotai Bence Gábor pályázatát javasolta megvételre a pályázat kiírójának.

A bírálóbizottság szakértője, Jámbor Imre tájépítész a pályázat szakmai tanulságait összegezve úgy fogalmazott, fontos szempont volt a beérkezett 12 terv elbírálásakor, hogy a pályaművek kellően átgondolt elképzeléseket fogalmazzanak meg az úgynevezett kertészház új funkcióval ellátását és a növényállomány megújítását illetően, valamint egy 20-30 éves kezelési tervet is tartalmazzanak, megjelölve a szükséges karbantartásokat és fejlesztéseket.

A zsűrinek szintén lényeges szempontja volt az elbíráláskor, hogy a pályázatok milyen megoldást kínáltak a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér egybenyitására. Utóbbival kapcsolatban elmondta: a bizottság a jövőbeli rendezéshez javasolja, hogy a Pollack Mihály téren a mélygarázsokhoz vezető utat leszámítva teljesen szűnjön meg a gépkocsiforgalom.

Az ötletpályázat nyertes munkáinak elképzeléseit is felhasználó végleges terveket az Új Nemzeti Múzeum koncepcióval együtt Balog Zoltán 2017. január végéig terjeszti a kormány elé, addig elkészül a faállomány újabb vizsgálata, valamint elindul a park régészeti felmérése is. A megújult Múzeumkert a tervek szerint 2017 végéig készül el.

Az eseményen részt vett a miniszter is, aki a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületek hasznosításáról szólva hangsúlyozta, hogy a kormányzat célja megőrizni a Rádiózenekar komoly technikai és történelmi értékeket hordozó stúdióit is.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a nagyvárosi szimbolikus kertek fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy

komoly társadalmi feszültségeket keltene,

ha Firenzében a Pitti-palota mögötti Boboli-kertben, vagy a Buckingham-palotával szembeni St. James's parkban hasonló állapotok uralkodnának, mint most a Múzeumkertben.