Eszter, Eliza

Mandur László holokauszt témájú fotóiból nyílik kiállítás

2016.08.30. 14:06

Programkereső

Mandur László holokauszt témában készült 26 fotográfiáját mutatja be az a kiállítás, amely Mystic Dreams - Holocaust címmel szeptember 1-jén nyílik a budapesti Bálint Házban a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében.

Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás kurátora elmondta, hogy  formailag és tartalmilag átértelmezett archív képeket mutatnak be a Bálint Házban megrendezett kiállításon, amelyek a deportálást, valamint a deportálás előtti és utáni helyzetet dokumentálják.

"Mandur Lászlónak sikerült találnia valamit, amitől az archív fotók átlényegültek és egytónusú, vörös monokróm képekké alakultak át" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az egyedi módszer miatt a meglévő képek egységessé és maivá változtak, ugyanakkor tükrözik a művész véleményét is. "Ez egy fotóetűd, amelyben egy témát mint egy szonettet vagy egy verset írt körbe a művész" - tette hozzá. "Nem dokumentumkiállításról van szó, hanem arról, hogy egy önálló független fotóművész, aki régebben politikus volt, de hálisten ebből a cipőből kilépett, azt gondolta, hogy a saját művészi eszközeivel hozzá akar tenni ahhoz, hogy az új generációknak - hiszen már három generáció nőtt fel a holokauszt óta - újra és újra meg kelljen tapasztalnia azt, hogy milyen kegyetlen az ember és hogy milyen hihetetlen bántó dolog a közöny" - hangsúlyozta a fotómuzeológus.

                     

A szeptember 1-i megnyitón egy komplex zenei-színházi látvány-és fényjáték-performansz várja az érdeklődőket a Bálint Házban.

Mandur László

Mandur László képei, fotóriportjai a 90-es évek elejétől napilapokban (Mai Nap, Magyar Nemzet), magazinokban (Kapcsolat, MIX) és műsorfüzetekben (Madách Színház, Művészetek Palotája) jelentek meg. Az Magyar Távirati Iroda (MTI) Fotós Szem című kiadványában képei mellett életútját és munkásságát is bemutatták, fotóriporterekről készült sorozata az MTI archívumának része.Több önálló és csoportos kiállítás fűződik a nevéhez. Első fotóalbuma, egy kis Vas megyei falu, Döröske életét megörökítő képregénye 2011 tavaszán jelent meg.