Eszter, Eliza

Horribilis összegekért épül az egyiptomi csúcsmúzeum

2016.09.01. 08:12

Programkereső

Egy fáraókhoz méltó, hatalmas építményt emelnek a gizai piramisok tövében, Egyiptomban. A költségek már a tervezett duplájánál járnak - adta hírül a theartnewspaper.com.

A Grand Egyptian Museum (GEM), amely a fáraók történelmét lesz hivatott bemutatni, Kairón kívül épül, és megpróbálkozik a lehetetlennel: eltartani önmagát a gizai piramisok árnyékában.

Tutanhamon
Tutanhamon

Az ország antikvitásokért felelős minisztere reményét fejezte ki, hogy a hatalmas komplexum 2016 végére felépül, és 2017-ben részlegesen meg is lehet majd nyitni. A múzeumot egyébként a Heneghan Peng építészeti iroda tervezte. Nagyjából 5000-en dolgoznak az épületen, és az eddigi költségek már elérték az egymilliárd dollárt. A minisztériumnak és a menedzsmentnek még bőven van teendője, ha a kitűzött 2018-as határidőig el akar készülni.

Az egyiptomi kormány még 1992-ben jelentette be a GEM létrehozását, a nyitást eredetileg 2011-re tervezték, és a világ egyik legnagyobb múzeumának szánták az épületet. A százezer darabos kollekcióból 5.500 darab tárgyi lelet származik Tutanhamon sírjából, közülük több még sohasem volt kiállítva.

A 93.000 négyzetméteres kiállítótérben több helyet és jobb körülményeket tudnak biztosítani a felbecsülhetetlen muzeális értékű daraboknak; jobbakat, mint amit az Egyiptomi Múzeum tud garantálni a kairói Tahrir téren, ahol immár 80 éve őrzik a Tutanhamon-kollekciót. A kincseknek a hatalmas galéria fog helyet adni. A kiállítási darabok legtöbbje szintén az Egyiptomi Múzeumból fog érkezni, de több más múzeum gyűjteményéből is szeretnének átvenni.

Katasztrófák a múzeumban

Tavaly két hír is napvilágot látott fatális balesetekről: egy tajvani diák megcsúszott és lyukat vert egy értékes festménybe, egy kislány Jeruzsálemben pedig eltört egy kétezer éves műkincset. Az egyiket meg is köszönték.

A kormány reméli, hogy ezzel lökést ad az egyiptomi turizmusnak, mely a terrortámadások és a politikai bizonytalanság miatt jelentősen visszaesett. A múzeum tervei között évi 4 millió látogató szerepel, ezzel a washingtoni Nemzeti Galériával vennék fel a versenyt. A helyi média közlése szerint idén csupán 3 millió turista utazott Egyiptomba, ez 50 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakához képest.

Az intézménynek további pénzügyi erőforrásokat kell biztosítani a meredeken növekvő költségek miatt. A büdzsé 2007 óta megduplázódott; 550 millió dollárról több mint egymilliárd dollárra nőtt. A japán kormány 300 millió dolláros kölcsönnel, az antikvitásért felelős minisztérium 100 milliós adománnyal támogatta eddig a múzeum létrejöttét, és 150 millió jött alapítványi gyűjtésből. Tárgyalás alatt van egy második, 482 millió dollárról szóló japán kölcsön is, míg az egyiptomi kormány 250 millió dollárra növelte a támogatást.