József, Bánk

Októberben megint megrendezik a magasművészet Sziget fesztiválját

2016.09.03. 07:30

Programkereső

Lengyelország és Magdalena Abakanowicz szobrász lesznek az idei Art Market Budapest (AMB) díszvendégei. A kortárs képzőművészeti vásáron mintegy száz hazai és külföldi galéria, intézmény, művészeti projekt állít ki október 13. és 16. között a Millenáris parkban.

A 2011-ben indult és évente megrendezett AMB-n eddig 35 ország kiállítói mutatkoztak be, új nemzetként idén Brazília, Namíbia és Dél-Korea csatlakozik. Magyarország minden jelentős művészeti galériája is képviselteti magát; a vezető galériák közül például az acb és a Várfok egyaránt száz négyzetméteres standon. A Millenáris park B, C és D épületében, valamint parkjában 6200 négyzetméternyi területen a csaknem száz kiállító jóvoltából több mint 500 művész sok ezer alkotása tekinthető és vásárolható meg.

Ledényi Attila alapító-igazgató szeptember 2-án sajtóreggelin beszélt arról, hogy az elmúlt évek alatt összesen 99 ezres közönséget ért el "a magasművészet Sziget fesztiváljaként" is emlegetett vásár, amely tavaly 25 ezres látogatottsággal zárt; idén várják tehát a százezredik látogatót.

Egyelőre még váratnak magukra a nagy nevek, de azt már lehet tudni, hogy a magyar fővárosba érkezik a dél-afrikai Gideon Mendel és Justin Dingwall, valamint a francia Bernard Szajner, aki a Jean-Michel Jarre munkatársaként létrehozott lézerhárfáról lett világhírű.

Az Art Market díszvendége Lengyelország lesz, a vendégprogram elemeit összefogó Polish(ed) fesztivál keretében az AMB szobrászati projektét ezúttal teljesen Lengyelországnak szentelik: a Millenáris parkjában mutatkozik be a Lengyel Szobrászati Központ Gyűjteménye mások mellett Magdalena Abakanowicz munkáival. Október 14-én lengyel napot tartanak szakmai beszélgetésekkel, prezentációkkal, performanszokkal, de ezen a pénteken előadást tart Navracsics Tibor uniós biztos is.

Műalkotás a 2014-es Art Market Budapestről
Műalkotás a 2014-es Art Market Budapestről
Fotó: Adrián Zoltán

Mintegy ötven kísérő kiállítás és program kapcsolódik az Art Market Budapesthez. A Deák 17 Galériában a Robert Capa munkatársaként világhírűvé vált lengyel fotográfus, Chim munkáiból, az A38 hajó kiállítóterében pedig a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekciójából lesz látható válogatás.

Folytatódik az AMB együttműködése a CAFe Budapest művészeti fesztivállal, melynek programjában szintén erős hangsúlyt kap a lengyel művészet és a Ludwig Múzeum is két lengyel témájú tárlatot időzít erre az időszakra - sorolta az igazgató.

Az Art from Berlin projekt a tavalyi bemutatkozás után idén is elhozza anyagát az AMB-re. Az Art Market kezdeményezésére létrejön egy német művészeti alap is, amely Magyarországon működő német vállalatok támogatásával német művészek munkáiból vásárol, és adományozza azokat magyar intézményeknek - árulta el Ledényi Attila.

Az AMB keretein belül ismét megrendezik az Art Photo Budapest vásárt, amely ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot kap. Az október 15-i napot a fotóművészetnek szentelik, előadást tart például Simone Klein, a Magnum Fotóügynökség vezetője.