György

Na, de hogy nézett ki Shakespeare?

2016.09.07. 10:32

Programkereső

Az egyetlen Shakespeare-portrét, ami még a költőóriás életében készült, közel 400 éve festették. Ezt az alkotást készülnek most letakarítani, aminek eredményeképpen kiderülhet, hogy nem is úgy nézett ki Shakespeare, ahogy mi azt gondoljuk. A news.artnet.com írt erről.

A szóban forgó festményt egy bizonyos John Taylor készítette 1610-ben; a 46 éves Shakespeare-t majdnem vállig érő, göndör hajjal és szakállal ábrázolta. A festményt 1988-ban restaurálták, és ekkor kiderült, hogy pár részletet módosítottak az idők során. A tudósok most meg akarják tisztítani az alkotást, és úgy vélik, hogy több rétegnyi – az idők során rákerült – egyéb anyag is eltűnik majd.

Kiderülhet, hogy teljesen másképp néz ki a helyreállított festmény, és ezáltal valami nagyszerű felfedezést is tehetnek a szakemberek.

Azt gondolják, hogy Shakespeare szakállát megnagyobbították, és haját is meghosszabbították. Mindezek fényében az is kiderülhet, hogy Shakespeare teljesen másképp nézett ki, mint ahogy mi azt hisszük. Bár a költő életével és költészetével kapcsolatban mindig is nagy volt az érdeklődés, és számos kíváncsi kutató ügyködött azon, hogy minél többet kiderítsenek róla, a festményhez eddig nem nyúltak, mivel az túl érzékeny volt.

Most azonban olyan új technikai eljárások is szóba jöhetnek, amelyek régebben még nem volt elérhetőek, és ezáltal sokkal biztonságosabban lehet restaurálni őket.

"Harminc éve még azt mondtam volna, hogy békén kell hagyni a festményt" – nyilatkozott Simon Gillespie művészettörténész a Daily Mailnek. „Mostanában azonban már sokkal kifinomultabb technikai eljárással dolgozunk.”

Betiltják Shakespeare-t a török színpadokon

A török színházi társaságok igazgatósága levetetett minden olyan előadást a török színházak repertoárjáról, amelyeket „nem nemzeti szerzők” írtak – adta hírül az unikornis.hu.

A festményt egyébként Chandos hercege vásárolta William Davenant-tól, aki - egyesek szerint – Shakespeare eltitkolt fia volt. A darab 1848-ban elsőként került a londoni National Portrait Gallery falára.