György

A Massive Attack alapítója cáfolja, hogy ő lenne Banksy

2016.09.08. 11:33

Programkereső

Múlt héten láttak napvilágot azok a feltételezések, miszerint Robert Del Naja, a Massive Attack egyik alapítótagja lehet Banksy, a híres, de eddig „azonosítatlan” street art művész. Ezt cáfolja most Del Naja - írta meg az news.artnet.com.

Egy Craig Williams nevű skót újságíró szerint Del Naja azonos Banksy-vel, és ezt több ténnyel is próbálta alátámasztani. Robert “3D” del Naja, a brit trip-hop banda egyik alapítója most visszautasította a feltételezéseket. 

Mindannyian Banksy-k vagyunk"

- mondta Del Naja egy bristoli koncerten a közönségnek. „A titkos személyazonosságomról szóló pletykák eltúlzottak” - nyilatkozott a Daily Mailnek. „Nagyszerű sztori lenne, de sajnos nem igaz. Ez csak egy ábránd.”

„Ő (Banksy - a szerk.) egy kolléga” - teszi hozzá Del Naja. „Ő is ott volt pár koncertünkön. Ez színtiszta logisztika és véletlen egybeesés, semmi több.”

Egy még korábbi feltételezés szerint Robin Gunningham rejtőzik a Banksy álnév mögött, ám Craig Williams múlt héten egy viszonylag hajmeresztő teóriát kínált arra, miszerint a titokzatos Banksy Del Naja lehet. Ezt többek között azzal igyekezett alátámasztani, miszerint Banksy művei akkor és ott bukkannak fel, ahol a Massive Attack koncertet ad. Az újságíró azt is bedobta, mi van, ha Del Naja egy csoport vezetője, akik Banksy álnév alatt alkotják meg az ikonikus street art műveket saját ironikus kommentárjaikkal.

Mi van, ha Banksy nem is egy személy?

- teszi fel a kérdést Williams. „Mi van, ha Banksy egy csoport, melynek tagjai szerte a világban stencilezik az utcák falait?” Annyi alkotás született az utóbbi években a világ különböző pontjain, hogy ezen a lehetőségen is érdemes lenne elgondolkodnunk.

Williams a feltételezését további tényekkel próbálta igazolni; például Del Naja is feltűnik abban a dokumentumfilmben, melyet Banksy rendezett még 2010-ben (Exit Through the Gift Shop) Tierry Guettáról (aka Mr. Brainwash), aki szintén egy street art művész.

Az újságíró arról is írt, hogy Del Naját az együttes megalapítása előtt bristoli graffiti művészként tartották számon 3D álnéven. Azt is megemlítette, hogy a Massive Attack játszott volna Banksy Dismaland nevű "komorparkjának" zárórendezvényén. (Technikai problémák miatt erre végül nem került sor.)

Williams azért maga is elismerte, hogy ez inkább csak egy hóbortos feltételezés, mintsem a valóság.