Hella

Áttetsző márványkocka lesz a WTC helyén

2016.09.11. 09:44

Programkereső

A tizenöt évvel ezelőtti terrortámadás óta a World Trade Center helyének beépítését rég tervezték, ám eddig halogatták. Most az is kiderült, hogy a létrejövő kulturális komplexumot Barbra Streisand fogja vezetni - írta meg a nytimes.com.

Az elképzelés szerint egy új előadóművészeti központot hoznak létre, és a tervek most újabb lökést kaptak; szeptember 6-án új tervrajzokat mutattak be a leendő épületről, és azt is bejelentették, hogy Barbra Streisandot nevezik ki a központ igazgatójának.

Az előadóművészeti központ Daniel Libeskind építész 2003-as komplett tervének egyik fontos eleme lett volna, mellyel újra élettel töltötték volna meg az elpusztított épületek helyét, de az elképzelések aztán szépen lassan a semmibe vesztek. Ám 2016 júniusában új erőre kapott a projekt; Ronald O. Perelman milliárdos üzletember 75 millió dollárt adományozott a tervekre.

Most, 15 évvel a terrortámadás után egy, már elutasított tervet élesztenének újjá; a New York-i REX építésziroda Frank Gehry elkaszált tervét hasznosítja majd a központ létrehozásánál. Az intézményt egyébként a mecénásról Ronald O. Perelman Performing Arts Centernek nevezik el. A épületben három kisebb színházat hoznának létre, melyek tánc-, opera-, és színházi előadásoknak adnának helyet, és itt rendeznék meg a Tribeca Filmfesztivált is minden tavasszal.

Streisand elmondta; „a színház, a zene, a tánc és a film rezgései életet lehelnek ebbe a szent földbe.”

A szokatlan külsejű, vibráló, kocka alakú épület finom ellenpontja lesz a sötét emlékű helyszínnek. A 8400 négyzetméter alapterületű épületet vékony, áttetsző márványlapokkal borítják be, melyeket üveggel is lefednek. Az épület „kettős életet él” majd: nappal méltóságteljes kőépítményként, emlékműként funkcionál, éjszaka viszont átszellemül, és a benne zajló előadások átsejlenek a homlokzaton keresztül – mondta Joshua Prince-Ramus, a REX építészeti iroda vezetője. Az épület becsült költsége 243 millió dollár lesz – nyilatkozta Maggie Boepple, a centrum igazgatója.

Prince-Ramus elmondta; az áttetsző márványt már a Beinecke Könyvtár építésénél és egy svájci templomnál is alkalmazták. Az építész hozzátette, hogy sokkal vékonyabb márványcsíkokat szeretne használni, és azt reméli, hogy ugyanabból a vermonti kőfejtőből tudja beszerezni az alapanyagot, mint ahonnan az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága és a Thomas Jefferson Memorial épületeinél használt márványt származik. Az anyag átereszti a fényt, ezért az épületben nappal természetes fény lesz, este pedig megvilágítják.

A korábbi tervek szerint olyan nagy kulturális intézmények költöztek volna az épületbe, mint a New York City Opera, a Signature Theater Company vagy a Joyce Theater, a jelenlegi tervek szerint más társulatokat hívnának a három kialakított színházterembe, melyek egyenként 499, 250 és 99 férőhelyesek lennének, de egybe is lehetne nyitni őket, amivel egy 1200 férőhelyes, hatalmas teremmé alakítanák.