Sándor, Ede

Világító kocka úszik a Temzén

2016.09.14. 10:21

Programkereső

Észak-koreai menekültek százai vettek részt annak a köztéri installációnak a megalkotásában, melyet múlt héten mutattak be Londonba, a Temzén, közel a Tate Modernhez. A szobor szeptember 30-ig lesz látható a Totally Thames fesztivál keretében - írta meg a theartnewspaper.com

A hét méter magas, kivilágított kocka formájú installációt Ik-Joong Kang, dél-koreai művész készítette. A kocka tetején egy gyerek szobra látható, aki egy világító "zseblámpát" tart a kezében. A művész az installációnak az Úszó álmok (Floating Dreams) címet adta.

A New Yorkban élő Ik-Joong azért tért vissza Dél-Koreába, hogy olyan rajzokat gyűjtsön, melyeket még a koreai háború idején (1950-53) Észak-Koreából elmenekülők rajzoltak. A menekültek tenyérnagyságú műveket készítettek, melyeken egy-egy gyerekkori emléküket rajzolták meg. A rajzokat aztán hanjikra, vagyis tradicionális koreai rizspapírokra nyomtatták.

                         

A projektben részt vevő menekültek egy-egy mondatát is megjelentette a művész a szobor mellett, például Hyosoup Hwang, 80 éves orvosét: "Egy nap szeretnék visszatérni abba a kórházba, amit még apám épített Északon. Olyan régen várok már Észak és Dél újraegyesítésére."

Ik-Joong elmondta; „minden résztvevő, akivel beszéltem, úgy sírt, mint egy gyerek, mert lelki szemeikkel látták magukat még gyermekként Észak-Koreában. A rajzok nagyon egyszerűek, de rendkívül erősek.”

A projekt a Totally Thames keretében valósult meg, és a koreai Egyesítési Minisztérium (Ministry of Unification) támogatta, mely a két ország újraegyesítésén ügyködik.

A két ország technikailag továbbra is háborúban áll egymással; igaz, hogy a koreai háborút egy 1953. július 27-én aláírt fegyverszünettel megakasztották, azonban békeszerződést nem írtak alá.

A művész egy másik politikailag érzékeny projekten is dolgozik; novemberben 15.000 rajzot készül bemutatni Pajuban, Észak-Korea demilitarizált övezetében.