György

Hogyan magyarázzuk el a színeket egy olyannak, aki nem lát?

2016.09.17. 14:17

Programkereső

A megszokott hasonlatok itt teljesen használhatatlanok; nem mondhatjuk azt, hogy olyan zöld, mint a fű, vagy olyan kék, mint a tenger, hiszen a füvet és a vizet sem láthatja. A nymag.com cikke.

De érzi. Egy nemrég megjelent posztban található egy remek leírás a színek és az érzések, érzékek kapcsolatáról, vagyis a szinesztéziáról, amit írók, költők előszeretettel használnak műveikben.

erzes szin

„A nagyszerű orvosoknak köszönhetően újra szinte tökéletesen látok, de volt időszak, amikor egyáltalán nem láttam, és utána is csak fényeket és árnyakat.” Ezalatt a barátai és a családja megpróbálta lefordítani neki a színeket érzésekre.

Piros:

Azt mondták, álljak ki a napsütésbe. A forróság, amit érzek, vörös. Elmagyarázták, hogy vörös a forróság, a szégyen vagy épp a harag színe is lehet.

Kék:

A kezeimet egy vízzel teli medencébe rakták. Elmondták, hogy amit úszás közben érzek, a mindenütt jelenlévő hűvösség a kék szín. A kék olyan érzés, mint a nyugalom.

Zöld:

Puha leveleket és nedves füvet tartottam a kezemben. Azt mondták, hogy a zöld olyan érzés, mint az élet. Ettől a naptól fogva lett a kedvenc színem a zöld.

Az írás érdekes emlékeztető arról, hogy a szín egyáltalán nem csak a vizualitásról szól, majdnem ugyanolyan fontos, hogy milyen érzéseket vált ki az emberből. Egy szoba hathat nyugtatólag, vagy éppen felvillanyozhat attól függően, hogy milyen színűre vannak festve a falai.

Egy 2010-ben készült kutatásban megkérték az embereket, hogy egy nagy színkeréknél párosítsák össze a hangulatukat a színekkel. A legtöbb egészséges ember a napsárgát választotta, a szorongó, vagy depresszióval küzdő emberek viszont a szürke valamely árnyalatát.

Nyelvünkben is megtalálhatóak ezek a párhuzamok; pl. sárga vagyok az irigységtől, de az angol nyelvben a „feeling blue”, vagyis „kéket érzek” jelentése az, hogy „szomorú vagyok”. A „seeing red”, vagyis a „vöröset lát” pedig a harag kifejezése.

Néhány ember valóban rendelkezik azzal a fura képességgel, hogy egy bizonyos érzésnél egy bizonyos színt lát. (Ezek a párok azonban nem feltétlenül azonosak a tipikus párosításokkal; egy 2012-es kutatásban például egy férfi zöldet látott, ha boldog volt, és volt, aki a szerelmet sötétkékként írta le, a szomorúság pedig neki bíborszínű volt.)

A színek és érzések tehát nagyon sorosan kötődnek egymáshoz, szinte nem is lehet megtapasztalni az egyiket a másik nélkül.