Bernadett

Spanyol képlopás - másképp

2016.09.18. 14:58

Programkereső

Egy korábbi stúdióasszisztens azt állítja, hogy Spanyolország egyik legismertebb popart művészének festményeit valójában ő festette - adta hírül az artnetnews.com

Antonio de Felipe, a spanyol Andy Warholként emlegetett kortárs művész karrierjének valószínűleg legnehezebb pillanatait éli. Fumiko Negishi japán művésznő, aki Spanyolországban alkot, pert indított; azt állítja, hogy 221 De Felipe által szignált festmény valójában az ő munkája.

Negishi az El Españolnak nyilatkozva elmondta, hogy De Felipe madridi stúdiójában dolgozott az elmúlt tíz évben 2006-tól egészen 2016 februárjáig, amikor pénzügyi okokra hivatkozva felmondtak neki.

"Minden egyes nap - egy havi szabadságot leszámítva – a stúdió hátsó traktusában, a látogatók által nem látható helyen festettem a képeimet" – nyilatkozta az El Españolnak.

Az elbocsátása után úgy érezte, hogy De Felipe nem értékelte igazán a munkáját, és semmi empátiával nem viseltetett a helyzete iránt, ezért úgy döntött, kitálal, és elmondja a történetét. Nem csak a spanyol médiának, hanem a bíróságnak is. Benyújtott keresetében azt követeli, hogy De Felipe ismerje el, hogy Negishi a festmények valódi alkotója, de legalábbis társszerzője, és ezt a gyűjtők és az intézmények számára is tegye világossá. A követelés azt is tartalmazza, hogy az érintett sajtótermékek hozzanak le helyreigazítás De Felipe nyilatkozataival kapcsolatban.

Small work by fumiko Negishi #fumikonegishi #venecianastewenson #red #smallworks

Fumiko Negishi (@venecianastewenson) által közzétett fénykép,

Mindeközben a 49 éves De Felipe az El Españolban cáfolta a nő állításait;

„Negishi közreműködött a festményeim egyes részeinek alkotásában, de a művek szellemi tulajdona az enyém. Fumiko nem tett hozzá semmit. De Felipe a lojalitás hiányával vádolta Negishit, majd hozzátette; „ő csak egy stúdióasszisztens – olyan, amilyen a legtöbb művésznek van.”

Negishi azt állítja, hogy mind a 221 festményt ő valósította meg a De Felipétől kapott vázlatok alapján. Negishi azt is hozzáteszi, hogy a vázlatok Photoshoppal készültek, és nem szabad kézzel rajzolta őket a művész; sőt, volt olyan, amikor még vázlatot sem kapott, hanem kiindulópontként csak egy fotót vagy ötletet használhatott.

A keresetében azt állítja, hogy ő alkotta és ő valósította meg a műveket szabadon, saját művészi látásmódjával és jellegzetességeivel, melyek saját személyiségét tükrözik. Az eredeti vázlat és a szignó kivételével De Felipe hozzá sem ért azokhoz a festményekhez – állítja Negishi.

De Felipe azzal reagált a vádakra, hogy Negishi csak a kirúgása miatt csinálja a felhajtást. „Nem vagyok köteles fizetni neki.”

A valenciai modern művészetek múzeuma 2003-ban vásárolt a művésztől egy sorozatot 140.000 dollárért. Az El País szerint De Felipe munkái átlagosan 40.000 dollárért értékesíthetők. Negishi mostani keresete nem tartalmaz pénzügyi kompenzációt, de egy későbbi jogi eljárás keretében pénzt is követelhet majd.