Csilla, Noémi

Ön kipróbálná a Guggenheim Múzeum arany vécéjét?

2016.09.19. 16:19

Programkereső

Arany vécét állítottak ki a New York-i Guggenheim Múzeumban, melyet ki is próbálhatnak a látogatók. A tizennyolc karátos trónust Maurizio Cattelan tervezte és készítette - adta hírül a Guardian.

A New York-i múzeum legújabb installációját szeptember 16-án, pénteken bocsátották a látogatók rendelkezésére; a Guardian egyik újságírója már ki is próbálta az alkalmatosságot, és biztosította az olvasókat, hogy megbízhatóan működik. Az installációt Maurizio Cattelan olasz művésznek köszönheti a nagyérdemű.

A vécét pontosan ugyanúgy kell használni, mint a nem aranyból készült társait. Az installációt ráadásul egy sima, már az alkalom előtt is létező negyedik emeleti mosdóban helyezték el, és csak egy kis plakát árulkodik arról, hogy valójában egy kiállítási tárgyat is megtekinthetünk, a „múzeum legkisebb helyiségében”.

A Guardian újságírója így ír a vécén szerzett élményeiről;

„A fürdőbe lépve a toalett rögtön odavonzza a tekintetet. A csillogó csésze halványan fénylett a mosdó bántó neonfényében, míg a 18 karátos arany ülőke ragyogó volt és hívogató. A felület engedékeny volt a hátsó combbal szemben, és procedúra végeztével az öblítés is ment, mint a karikacsapás. Az arany vécé képes volt elbánni a szilárd anyagokkal.”

Az alkotás egy valódi Guggenheim-vécé mintájára készült; két darabot küldtek el Olaszországba Maurizio Cattelannak, aki több részletben öntötte ki aranyból a toalettet, amit végül összehegesztett.

Michael Zall, a Guggenheim Múzeum társigazgatója felügyelte az arany vécé beszerelését. Elmondta, hogy a vízvezeték-szerelő, aki részt vett a munkában, gyerekes lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. Zall hozzátette; a vécé pénteken érkezett a múzeumba, és hétfőtől már a látogatók is használhatják. Hétvégén tesztelték is az installációt, hogy a lehetséges hibákat ki tudják szűrni. A tesztelés többszöri lehúzásból állt, és sok vécépapírt is dobtak bele, hogy lássák, biztosan megbirkózik a vécé vele. Eddig minden megfelelően működött.

A cápatulajdonostól a férfifaló műpártolóig

Különc műgyűjtők

Egy vagyonos műgyűjtőnek kétségtelenül izgalmas élete és gyűjteménye lehet, akad azonban a műtárgyak rajongói között olyan is, akinek személyisége érdekesebb műgyűjteményénél. Magánmúzeumot alapító tőzsdeügynök, férfifaló műrajongó, műkincseket eltitkoló életművész, lágert túlélő műgyűjtő orvos és egész múzeumot elajándékozó médiamogul szerepel a különc műgyűjtőket felsorakoztató listánkon.

Egy sajtóközleményben a múzeum párhuzamot vont az arany vécé és Donald Trump üzleti és politikai karrierje között. Köztudott, hogy Trumpnak aranyszékei vannak New York-i luxuslakásában, arról azonban nem lehet tudni, hogy aranyvécével is rendelkezik-e. Cattelan elmondta, hogy az ötlet még Trump politikai előretörése előtt született meg a fejében, de „valószínűleg már a levegőben volt” - fogalmazott. Az aranyvécé főhajtás Marcel Duchamp 1917-es Fountain c. piszoárt formázó alkotása előtt is.

Nathan Otterson, múzeumi őr elmondta, hogy a kiállítási darabot negyedóránként tisztítani fogják. „Egy orvosi törlővel negyedóránként le fogják törölni, mely fertőtleníti a vécét, és a hosszabb szünetekben pedig gőzöléssel is megtisztítják, ahogy a kórházakban szokás.”

Egy biztonsági őr fog a mosdó előtt állni, és egyszerre csak egy látogatót engednek be, a táskát kint kell majd hagyni. Valószínűleg időkorlátot is bevezetnek majd, ami öt perc/látogatót jelent majd.