Sándor, Ede

Végig az orruk előtt volt az elveszett Vaszary-festmény

2016.09.19. 16:56

Programkereső

Virág Judit művészettörténész Vaszary János nagyszabású festményét keresve bukkant a festő egy másik, elveszettnek hitt képére, a Halászat a Balatonon címűre.

Vaszary János a XX. század elejének egyik jelentős magyar festője volt, az ő nevéhez kötődik a hazai modernizmus egyik legérdekesebb alkotása, a nyolc méter hosszú Víz alatti világ című kép is. A Tihanyi Biológiai Intézet rendelte a festményt, amelynek címéből könnyen kiderül, hogy a kép alapvetően vízi, vízparti állatokat ábrázol, halakat, békákat, de vannak rajta korallok is. Az egész mű nagyon modern, az 1928-as átadáskor merőben újszerűnek számított. Viszonylag gyorsan be is tiltották.

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter Vaszary János festőművész műtermében átveszi a tihanyi biológiai intézet számára készült festményt, 1928
Klebelsberg Kunó kultuszminiszter Vaszary János festőművész műtermében átveszi a tihanyi biológiai intézet számára készült festményt, 1928
Fotó: Virág Judit Galéria

Eredetileg egyébként a Balaton élővilágáról kellett volna festenie, de a művészt jobban megihlette a mediterrán tengerpart. Vaszary képe az elmúlt évtizedekben úgy eltűnt, hogy ma csak reprodukcióról ismerik már.

Az egyre nevesebb művészettörténész és galériavezető, Virág Judit a festő szülővárosában, a kaposvári levéltárban próbált a kép nyomára bukkanni, amiről sokan úgy tartották, hogy megsemmisült a második világháborúban egy bombázás során. Virágnak annyit sikerült kiderítenie, hogy a képről még 1959-ben is készültek feljegyzések, vagyis a háborút egészen biztosan túlélte. Azóta viszont valóban nincs róla semmiféle információ. A galériavezető a  Facebookon vagy a galéria honlapján lévő elérhetőségeken bárki segítségét várja, aki tud a kép sorsáról.

A kutatás azonban nem volt teljes kudarc, ugyanis miközben próbálta fellelni a nyolc méteres óriásképet, gyakorlatilag véletlenül megtalált egy másik, eddig szintén elveszettnek hitt Vaszary-festményt.

Ez a kétméteres, Halászat a Balatonon című mű, amibe szinte szó szerint belebotlott. A kép végig a legkézenfekvőbb helyen volt: a tihanyi Magyar Biológiai Kutatóintézet (ma Balatoni Limnológiai Intézet) épületében. A művet Virág Judit fedezte fel az intézet falán: kiderült, hogy az elveszettnek hitt kép tulajdonképpen végig szem előtt volt.

“A legfontosabb kérdés azonban még mindig megválaszolatlan. Hol lehet a pannó? Egy bizonyos, a tihanyi kutatóintézetben, ahol a másik kép előkerült, nincs. G. Tóth László professzor, az intézet jelenlegi igazgatója elmondta, hogy az egész épületet tüzetesen átkutatta, de nem akadt a nyomára” - idézte Virág Juditot a kép felfedezéséről szóló közlemény. A szakértő bízik abban, hogy miután a háborúban bizonyosan nem pusztult el, és Vaszary másik képe előkerült, a nyolc méteres pannó is előbb-utóbb elő fog kerülni.