Klaudia

Magyar-szerb határon készült a World Press nagydíjas képe

2016.09.23. 10:44

Programkereső

Péntektől tekinthetőek meg az idei év legjobb sajtófotói a Néprajzi Múzeumban, köztük több magyar vonatkozású kép is.

Warren Richardson Magyarországon élő ausztrál fényképész menekültekről készült felvétele nyerte 2016-ban a nemzetközi World Press Photo pályázat nagydíját. A röszkei határ közelében éjszaka készített képet közel 83 ezer fotó közül választotta legjobbnak a zsűri.

A 42 fotográfus 155 képéből összeállított kiállítás 45 ország száz városába utazik el. Budapesten szeptember 23-tól tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban. A díjazott képek közül számos alkotás foglalozik a menekültválsággal. Ezt a témát fejti ki bővebben a kiállítás kísérőtárlata az Emberár - A modern népvándorlás.

Warren Richardson, a díjazott fotós a nyertes képpel
Warren Richardson, a díjazott fotós a nyertes képpel
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

 A Néprajzi Múzeum emeleti dísztermében a 2016-os amerikai Pulitzer-díj nyertes képei láthatók, amelyeket a Reuters fotográfusai készítettek ugyancsak a menekült témában.

A díjazottak között van Szabó Bernadett és Balogh László, akik a kitüntetés százéves történetében először nyerték el magyarként a szakma talán legrangosabb elismerését. A két fotóriporter bővebb képanyaggal szerepel a szintén október 23-ig látható kísérő kiállításban.

 World Press Photo

A World Press Photo 1955-ben alakult Amszterdamban független non-profit szervezetként, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotóversenye, amely egyértelműen elutasítja a szólásszabadság korlátozását. Ha valamelyik helyszínen az anyag egy részét - akár egyetlen fotót - megpróbálják eltávolítani, ott nem nyílhat meg a kiállítás.