György

Győzött a portugál nép: Portóban marad a Miró-gyűjtemény

2016.09.29. 09:52

Programkereső

Engedve a közvélemény nyomásának, mégis Portugáliában marad az a 85 darabból álló Joan Miró-gyűjtemény, mely a BPN bank csődje, majd államosítása miatt az ibériai állam tulajdonába került.

A bejelentést Antonio Costa, szocialista miniszterelnök tette. A kormány arról is döntött, hogy végérvényesen Porto városában fogják megőrizni a katalán szürrealista festő- és szobrászművész alkotásaiból álló gyűjteményt. A miniszterelnök arról nem beszélt, hogy állami tulajdonban maradnak-e a képek, vagy – bizonyos feltételek mellett – eladják őket. Annyi azonban bizonyos, hogy a gyűjtemény egyben marad, méghozzá Portóban.

Joan Miró: Spanyol táncos
Joan Miró: Spanyol táncos
Fotó: MNG

A portugál kormány döntésével egy évek óta tartó vitát zárt le: amikor állami tulajdonba került a gyűjtemény, az előző, jobbközép kormány a Chritie's aukciósház árverésén el akarta adni azt. Az ellenzéki szocialisták által a műalkotások Portugáliában maradásáért indított jogi csatározások miatt a Christie's - amely mintegy 35 millió euróra becsülte a gyűjtemény értékét - lemondta az aukciót. A politikai pártok csatája mellett sok portugál aktivista is kiállít a festmények Portugáliában tartása mellett.  A portugál főügyészség 2014-ben az ország kulturális örökségének részévé nyilvánította a Miró-gyűjteményt.

A cápatulajdonostól a férfifaló műpártolóig

Különc műgyűjtők

Egy vagyonos műgyűjtőnek kétségtelenül izgalmas élete és gyűjteménye lehet, akad azonban a műtárgyak rajongói között olyan is, akinek személyisége érdekesebb műgyűjteményénél. Magánmúzeumot alapító tőzsdeügynök, férfifaló műrajongó, műkincseket eltitkoló életművész, lágert túlélő műgyűjtő orvos és egész múzeumot elajándékozó médiamogul szerepel a különc műgyűjtőket felsorakoztató listánkon.

A gyűjteményt október 1-jétől először fogják kiállítani a portói Serralves Múzeumban. A Joan Miró: anyagiság és metamorfózis című kiállítást január 28-ig tekintheti meg a közönség.