Konstantin

Van Gogh-festményekre bukkantak az olasz rendőrök

2016.10.02. 12:48

Programkereső

Az amszterdami Van Gogh Múzeumból 14 éve ellopott két festményt találták meg az olasz rendőrök - adta hírül a tert.am.

A két képet (View of the Sea at Scheveningen – Kilátás a tengerre Scheveningenben, 1882; Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen - Hívők elhagyják a református templomot Nuene-ben, 1884) 2002-ben lopták el; a tolvajok a tetőn át hatoltak be a múzeumba.

A múzeum szakembere szerint a két kép valódi, és nagyjából elfogadható állapotban vannak, bár mindkét képkeret hiányzik, és kisebb károk is keletkeztek a festményeken. Az alkotások hosszú nyomozás eredményeképpen kerültek elő; az olasz rendőrség szervezett bűnözés elleni részlege felügyelte a nyomozást.

Kiderült, mi lett Van Gogh levágott fülével

A híres testrésszel egy egész könyv foglalkozik, amely a napokban jelent meg.

„Olyan sok éve ellopták már a festményeket, nem is mertem remélni, hogy még valaha előkerülnek” - mondta Axel Rügel, a múzeum igazgatója. „Még nem tudjuk, mikor kerülnek vissza Amszterdamba, de számíthatunk az olasz hatóságok támogatására” - tette hozzá Rügel. A két festmény hatalmas történelmi jelentőséggel bír; a tengert ábrázoló kép az egyetlen a gyűjteményben Van Gogh hágai korszakából. A templomot ábrázoló képet Van Gogh az édesanyjának festette, és azt a kápolnát ábrázolja, ahol édesapja lelki pásztorként dolgozott.

A két festmény 2002-ben lopták el; a tolvajok a tetőn át törtek be a múzeumba egy létrát használva, hogy átjussanak az őrökön és a biztonsági kamerákon. Bár a riasztó megszólalt, a tolvajoknak sikerült elmenekülniük. Két gyanúsítottat letartóztattak 2004-ben, de a festményeket soha nem találták meg.