Júlia, Rita

Múzeumot nyit a párizsi Pompidou Központ Brüsszelben

2016.10.03. 13:49

Programkereső

A modern és kortárs művészeteknek szentelt új múzeumot a rendelkezésre álló mintegy négy év alatt Brüsszel történelmi városrészének közepén, egy szecessziós épületben alakítják ki, a Citroën volt székházában.

Rudi Vervoort, a brüsszeli regionális kormány szocialista vezetője elmondta, hogy Brüsszel nem rendelkezik olyan jelentős modern művészeti múzeummal, mint sok más nagyváros, ezért 20,5 millió euró (6,3 milliárd forint) értékben megvásárolta a francia autógyártól a várost kettészelő csatorna partján álló történelmi épületet.

A 30 ezer négyzetméter alapterületű kulturális központ nevéről még nem döntöttek, de az már bizonyos, hogy a párizsi intézet gazdag műtárgyállományából is részesülni fog a brüsszeli múzeum.  Az egykori gyárépületbe helyezik át a belga nemzeti levéltár anyagát is jobb és könnyebb betekintést biztosítva a kutatók számára - tette hozzá.

Serge Lasvignes, a Pompidou Központ elnöke elmondta, hogy a párizsi múzeum mintegy 120 ezres anyagának alig 10 százalékát láthatja a közönség, így bőven marad mit kiállítani a brüsszeli fiókintézményben.

A brüsszeli kulturális központ várhatóan mintegy egymillió látogatót fogad majd évente, 72 állandó és több száz ideiglenes munkahelyet biztosít majd.

Mi mindenből lehet színház?

Hasonlóan a most épülő múzeumhoz számos példa van olyan művészeti intézményekre, épületekre, amelyek korábban teljesen más funkciót töltöttek be. Cikkünkből kiderül, melyek azok a színházi épületek, amik gyárként, bunkerként vagy fogadóként működtek! Kattintson!