Júlia, Rita

Belső ember firkálhatta össze a "Királynő Vagináját"

2016.10.06. 08:20

Programkereső

2015 egyik legnagyobb művészeti botránya volt Anish Kapoor, indiai származású brit szobrász Dirty Corner – becenevén a „Királynő Vaginája” - című installációja, melyet a versailles-i kastély kertjében állítottak ki, és háromszor is vandalizmus áldozata lett - írta meg a news.artnet.com.

Most Kapoor azt állítja, hogy az elkövető egy belső ember lehetett. Múlt hónapban Kapoor tagadta, miszerint a szobor Marie Antoinette vaginájához hasonlatos. „Soha nem mondtam, hogy vagina – azt mondtam, hogy „[Marie Antoinette] itt üldögél a gyepen” vagy valami hasonló – tette hozzá.

Mindenesetre a szobor azóta is viták kereszttüzében áll, és a rongálást Kapoor politikai indíttatásúnak hiszi. Azt állítja, hogy nagyrészt támogatta az első graffiti eltávolítását a szoborról. „Versailles szánalmas volt.”

Amikor másodszor is megrongálták a szobrot, méghozzá antiszemita feliratokkal, Kapoor úgy döntött, hogy nem akar újra átesni a takarítási procedúrán. Tiltakozás volt ez részéről, ami nem múlt el következmények nélkül.

Válaszként Fabien Bouglé, jobboldali politikus bíróságra vitte az ügyet, azzal az indokkal, hogy Kapoor egyenesen kérkedik a támadó feliratokkal. Kapoornak a kereset rendkívül gyors benyújtása vált gyanússá.

„Eddig három feljelentést tettem a rendőrségen, de a mai napig válaszra sem méltattak” - jegyezte meg Kapoor. „A tanácsosnak viszont órákon belül sikerült elérni egy bírósági meghallgatást. Még egyszer mondom, ez belső munka volt.”

Végül a graffiti megmaradt, (bár a bíróság döntése értelmében letakarták egy arany levéllel), és a szobrot egy raktárba tették. Kapoor a művét Dániában szeretné újra kiállítani.