Csilla, Noémi

Nagy felfordulás lesz hétvégén a Szabadság téren

2016.10.06. 13:04

Programkereső

És most kivételesen nem is a BKK a felelős ezért: a francia Xtnt nevű művészeti kollektíva az ember, a művészet, a köztér és a jog viszonyát, határait vizsgálja itt egy különleges produkción keresztül.

A kollektíva augusztusban már ellátogatott a magyar fővárosba, és egy workshop során helyi résztvevők segítségével határozták meg, mi álljon köztéri beavatkozásaik központjában. Ezeket mutatják be a PLACCC Fesztivál keretén belül a Dedriving Code című séta-előadásuk során október 7-én (pénteken) és 8-án (szombaton) 17 órától a Szabadság téren. A produkció részeként pénteken a Tilos Rádió délutáni műsora, az Utcarádió élőben közvetíti az eseményeket a Szabadság térről.

Xtnt foto1
Fotó: Raymond Hains / Placcc Fesztivál

A Dedriving Code egy összetett nemzetközi művészeti projekt, amely a nemzeti és európai jogrendszerek folyamatos kutatására épül, kihasználja a jogászok és művészek együttműködésében rejlő lehetőségeket. Az Xtnt kollektíva kérdéseket tesz fel azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk meg a köztéren, milyen jogok illetnek meg minket ott, és hogy a művészet miképpen tud reflektálni az ember és a köztér kapcsolatára.

Nagyon keveset tudunk arról, hogy mit tehetünk meg a köztéren. Arra viszont folyamatosan emlékeztetnek minket, hogy mit NEM tehetünk meg. Ennek következtében a köztér deformálódott, hiányzik belőle az emberi tényező, és leginkább biztonsági szabályok szerint szerveződik. A Dedriving Code célja az, hogy elősegítse a közterek kreatív használatát

– vallják a francia Xtnt művészeti kollektíva tagjai, Antonia Taddei és Ludovic Nobileau.

Marseille, Rouen, Norwich és Pristina után az Xtnt kollektíva alkotói Budapesten is megvalósítják projektjüket a PLACCC Fesztivál felkérésére, amely 2008 óta mutat be rendhagyó helyszíneken és városi közterületen megvalósuló művészeti produkciókat.