Bernát, Felícia

Mindenki eszén túljárt az évszázad képhamisítója

2016.10.11. 15:32 Módosítva: 2016-10-11 15:35:04

Programkereső

Nemrég derült fény arra, hogy csupán utánzat az a korábban Frans Hals holland művésznek tulajdonított festmény, amely mintegy 2,8 milliárd forintért cserélt gazdát 2011-ben a Sotheby's aukciósház egyik licitjén. A zseniális a dologban, hogy a hamisító nem másolt, hanem teljesen új kompozíciót hozott létre a festő stílusában.

Az aukciósház "érvénytelenítette az eladást és a vételár egészét visszafizette a vásárlónak, miután a vizsgálatok kétséget kizáróan megerősítették, hogy az An Unknown Man című alkotás valóban nem a flamand barokk festő műve. Az ügyben azután indult nyomozás, hogy jelentések érkeztek egy rendkívül kifinomult képhamisító műtárgypiaci ténykedéseiről - írta a BBC News.

Ennek a hamisítónak a munkája lehet az a korábban Orazio Gentileschi itáliai mesternek tulajdonított festmény is, amely egy ideig a londoni National Galleryben vendégeskedett. A képet a jelenlegi tulajdonosa adta kölcsön 2013-ban a galériának, ahol egészen idén márciusig volt kiállítva. A festmény azóta visszakerült a tulajdonosához. A National Gallery szerint a "kölcsönkapott képeket mindig alapos vizsgálatnak és állapotfelmérésnek vetik alá", amelyet ezúttal is elvégeztek.

A Frans Halsnak tulajdonított, hamis festmény
A Frans Halsnak tulajdonított, hamis festmény
Fotó: Sotheby's

A francia hatóságok idén márciusban koboztak el egy idősebb Lucas Cranachnak tulajdonított alkotást, miután kétségek merültek fel annak eredetiségével kapcsolatban. A művet II. János Ádám, Liechtenstein uralkodó hercege adta kölcsön egy kiállításra a franciaországi Aix-en-Provence-ban.

A The Art Newspaper című lap szerint az alkotás 2012-ben került a műtárgypiacra és akkori tulajdonosa abban a tudatban adta el a hercegnek 2013-ban, hogy a kép a reneszánsz kori művész munkája. A Sotheby's szerint a Hals munkájának hitt alkotás esetében az "eladó beleegyezésével értesítették a vásárlót arról, hogy probléma lehet a festmény eredetiségével". A kép 2011-ben cserélt gazdát 8,5 millió fontért. Az aukciósház "mélyreható technikai elemzésnek" vetette alá a festményt, miután felmerült, hogy kapcsolat lehet a mű és a Cranachnak tulajdonított alkotás között. A Sotheby's szerint a tesztek modern anyagok jelenlétét mutatták ki a festékben, ami azt jelenti, hogy a kép nem készülhetett a 17. században.

Bendor Grosvenor művésztörténész, a BBC4 Britain's Lost Masterpieces (Nagy-Britannia elveszett mesterművei) című új sorozatának házigazdája "rendkívülinek" nevezte az esetet. Mint fogalmazott: "Ami igazán elképesztő ezzel a festménnyel kapcsolatban, az a minősége és a tény, hogy ez nem másolat".

Bárki is öltötte magára Hals auráját, amikor festette a művet, egy teljesen új kompozícióval rukkolt elő. Ha ezek a festmények valóban hamisak, és úgy vélem, hogy nagy valószínűséggel azok, akkor minden idők legnagyszerűbb hamisítójával van dolgunk"

- jegyezte meg a szakember.