Fülöp, Evelin

Videóra vették Banksyt?

2016.10.15. 11:48

Programkereső

Egy Mia S nevű Youtube-felhasználó töltött fel egy videót a közelmúltban; azt állítja, hogy sikerült a mobiltelefonjával rögzítenie, ahogy Banksy éppen falat firkál. A videót Ausztráliában, Melbourne-ben rögzítette - számolt be a hírről a news.artnet.com.

Több okunk is van, hogy kételkedjünk;

„Ó, istenem, azt hiszem, épp az előbb láttam Banksy-t!” suttogja a videón a felvételt készítő hölgy, aki azonban túl messze van az épp falat festő idegentől, és feltűnően korán teszi a megjegyzést, még mielőtt rendesen láthatta volna, hogy egyáltalán mi történik. Ahogy megközelíti a graffitist, aki farmert, sötét dzsekit, kapucnis pulóvert és kötött sapkát visel, egyből elszalad előle. Ezután a nő a kamerát a falfestményre szegezi, ahelyett, hogy rögtön az alakot venné üldözőbe.

A falra stencilezett alkotás egyébként egy nőt ábrázol egy "Fuck off, we're fools” (B*szd meg, hülyék vagyunk) feliratú pólóban, felette pedig egy kérdés díszeleg; “Please explain?” (Elmagyaráznád?). Az aláírás egy stencilezett Banksy felirat, amely hasonlít a művész korábbi munkáinak aláírására.

„Banksy, hé!” - kiabálja a felvétel készítője, amint próbál az ismeretlen figura közelébe érni. A férfi arca félig-meddig kivehető egy pillanatra, de igazán csak a szemüveg és az arcát eltakaró sál látszik.

„B*szd meg!” - kiabálja, majd eltűnik.

Összeesküvés-elmélet vagy gyakorlat?

Banksy Spy Booth című munkáját most ponyva takarja el Cheltenhamben; félő, hogy tönkretették - adta hírül a TheGuardian.com.

Sokan sokféleképpen próbálták már leleplezni a mindig inkognitóban alkotó street art-művészt, eddig sikertelenül. Legutóbb olyan találgatások láttak napvilágot, miszerint Banksy nem más, mint a Massive Attack egyik alapítótagja, Robert del Naja, aki azonban cáfolta a feltételezést.