Mátyás

Kedves arc mosolyog egy szétlőtt ház faláról

2016.10.17. 14:15

Programkereső

Egy kelet-ukrajnai lakóház falára festett hatalmas graffitit egy ausztrál street art művész, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, mi zajlik a térségben.

Egy helybeli tanárnő portréját festette Guido Van Helten ausztrál street art művész a kelet-ukrajnai frontvonalnál, Donyeck közelében fekvő Avgyijivka település egy szétlőtt lakóházának falára - adta hírül az ukrán sajtó.  

A graffitiművész az ukrán irodalmat oktató középiskolai tanárnő portréját arra a házra festette, amelynél az asszony férje súlyosan megsebesült 2014-ben egy tüzérségi csapás következtében. A művész az alkotással a nemzetközi közvélemény figyelmét akarja erre a térségre irányítani, ahol mindennaposak az aknatámadások. A projektet támogató ArtUnitedUs közleménye szerint

az alatt a két nap alatt, amíg az alkotás készült, a helyszín két kilométeres körzetében több mint száz tüzérségi csapást észleltek.

A jelentés arról nem szól, hogy pontosan mikor készült a festmény. Guido Van Helten a világ számos pontján festett már házfalakra képeket, főként portrékat. Idén a csernobili nukleáris katasztrófa 30. évfordulója alkalmából festett festékszóróval egy orvost ábrázoló portrét Pripjatyban. Van falfestménye ezen kívül a fehérorosz fővárosban, Minszkben, de Olaszországban, Mexikóban és Izlandon is.