Hella

Kollektív magány a kolostorban

2016.10.19. 11:02

Programkereső

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Sopronbánfalvi Kolostor tavasszal megújított együttműködése keretében október 11-én Szurcsik József műveiből nyílik tárlat a kolostor Galériájában Kapacitások címmel.

Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész sajátságos képi világot alakított ki. Műveinek tartalma különböző, de azonos képi és esztétikai elemekre épülnek és a mögöttük húzódó logika is jól felismerhető. A művész festményeket, grafikai sorozatokat, háromdimenziós képeket, acélszobrokat, installációkat, komputer alapú műveket is készít. Művei számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek már, de közgyűjteményekben is megtalálhatók (Magyar Nemzeti Galéria, Herman Ottó Múzeum – Miskolc, Szombathelyi Képtár, Janus Pannonius Múzeum – Pécs stb.).

Munkáiban az individuum és közösség, egyén és társadalom, egyén és hatalom  viszonyrendszere foglalkoztatja, ezt  rendezi képi formákba.

Alkotásai egyfajta folytatásos sorozatnak tűnhetnek, miközben jól elkülöníthető egységekre bonthatók. Művein ellentétek feszülnek, és olvadnak egymásba. Az egyik feltételezi a másikat, miközben meg is nevezi azt, leleplezve abszurditásukat.

Szurcsik József: Hedon
Szurcsik József: Hedon
Fotó: KOGART

Szurcsik finom vonalrendszerei olyan kapcsolati és gondolati hálókat tesznek láthatóvá a művészre jellemző motívumokon keresztül, amelyek az irónia és a diszfunkcionalitás tébolyát próbálják feldolgozni.

„Évtizedek óta foglalkozom az egyén és a hatalom viszonyával műveimben. Különösképpen az izgat, ahogyan az individuum magányossága befordul egyfajta kollektív magányba. Nézem, ahogyan az egyén ezalatt kiépíti védelmi stratégiáit."

Figyelem, ahogyan a hatalom szereplői leegyszerűsítik a társadalmi jelenségeket és ahogyan az egyén gyanakszik, beszűkíti saját mozgásterét is, amíg félelmében mások szabadságát korlátozza.

"Eközben megnyomorítja saját szellemét és fizikumát, és egyúttal bezárja magát a saját maga által épített magánbörtönébe. Lőrésszerű nyílásokon tekintget kifelé, bár már annak sem tud hinni, amit lát. Csak vár és vár. Mindegy, hogy meddig, mert az idő már nem számít. Semmi sem számít.”

A tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Sopronbánfalvi Kolostor Elvonulási Központ közös szervezésében jön létre. Szurcsik József alkotásai 2017. január 17-ig, naponta 10-18 óra között tekinthetőek meg a kolostorban.

Támogatott tartalom