Fülöp, Evelin

Görögök készíthették a híres kínai terrakotta hadsereget

2016.10.20. 09:42

Programkereső

A több mint nyolcezer szoborból álló terrakotta hadsereget 1974-ben fedezték fel – azóta is az egyik legismertebb régészeti leletként tartják számon. Az új felfedezés a szakértők szerint nagyobb jelentőségű, mint maga az agyaghadsereg.

Ókori görög művészek utazhattak Kínába, 1500 évvel Marco Polo keleti útja előtt, hogy segítsenek megtervezni a Terrakotta Hadsereget – a felfedezésről az Independent számolt be, amit a BBC Two-n nemrég bemutatott dokumentumfilmben ismerhettek meg a nézők (The Greatest Tomb on Earth: Secrets of Ancient China).

Az egyik teória szerint a Nagy Sándort követően Közép-Ázsiába érkező görög alkotók és szobraik hathattak az agyaghadsereg készítőire. A másik teória ettől merészebb: eszerint nemcsak, hogy a görög művészet befolyása alatt készültek az agyagszobrok, de 

görög szobrászok is jelen lehettek készítésükkor, akik betanították a helyieket, hogyan kell a szobrokat elkészíteni.

Európai DNS-eket találtak a kínai Xinjiang tartományban, az Első Császárság idejéből, ebből következtetnek a kutatók a fenti teóriákra. Ráadásul a terrakotta hadsereg életnagyságú szobrai is árulkodóak: korábban csak 20 centiméteres emberábrázolásokat találtak, amelyek abból az időből származtak.

Az agyaghadsereg sírjában több rendkívül kidolgozott bronz madárfigurát is felleltek, amelyek az ókori Görögországra és Egyiptomra jellemző viaszkiolvasztásos technikával készültek.

„Most már bizonyítékaink vannak, hogy szoros kapcsolat létezett az első császárságbeli Kína és a Nyugat között már a Selyemút megnyitása előtt is”

– vélekedett egy szakértő.

„Az új felfedezés ami szerint az ókori világ két szuperhatalma kapcsolatban állt egymással, fontos tanulsággal szolgál a mának is az interkulturális kommunikáció jelentőségével kapcsolatban” – tette hozzá Hamis Mykura, a dokumentumfilmet készítő National Geographic Channeltől.