Klaudia

Fátyol Viola nyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat

2016.10.21. 18:02

Programkereső

A zsűri "Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél" című anyagáért Fátyol Violának ítélte oda a második alkalommal kiosztásra kerülő Capa-nagydíjat 2016-ban - olvasható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ oldalán.

A központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismeréseképpen 2014-ben alapította meg az 5 millió forint összdíjazású Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, melynek odaítéléséről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben döntött. 

  A májusban megnevezett három, 500-500 ezer forintos ösztöndíjban részesült alkotó elmúlt féléves munkáját értékelve döntött végül a zsűri Fátyol Viola projektje mellett. Így a fotográfus másodikként vehette át a Capa-nagydíjat és ezzel további 3,5 millió forintos pénzjutalomban részesült a Robert Capa születésének 103. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes díjátadón, október 21-én a Capa Központban.

Fátyol Viola 2013 nyarán került kapcsolatba a Vámospércsi Népdalkörrel, az ő mindennapjaikat követte fényképezőgépével. "Tanulmányozhattam a közösség mindennapjait, működési módját, hagyományőrző tevékenységeit, valamint szerepét a helyi kulturális életben és lokális identitásban" - írja pályázatában Fátyol ViolaFátyol Viola, akinek képeit galériánkban, és a Capa Központ oldalán is megtekintheti!

A másik két ösztöndíjas Tímár Sára Erzsébet és Ficsór Zsolt, Ficsór 2015 nyarán kerül Soroksárra egy polgármesteri kampányvideó kapcsán, majd ott is ragadt, ebből az élményből született a "Soroksár" című sorozat. Tímár Sára Erzsébet "Kultúrház" című sorozatával pályázott a Capa-nagydíjra. A fotós a Magyarországon található közel háromezer művelődési házból válogatta a fotóinak helszíneit.