József, Bánk

Ha közlendője van, mondja el egy Rembrandttal!

2016.10.21. 08:26

Programkereső

A legújabb iOS frissítés lehetővé teszi az iPhone felhasználók számára, hogy üzeneteiket speciális effektekkel, digitális matricákkal dobják fel. A képzőművészet szerelmesei most egy olyan matricacsomagból is válogathatnak, melyeken a holland aranykor festői vágnak különféle arcokat - írta meg a news.artnet.com.

Az ötletet Molly Young képzőművész és író találta ki Teddy Blanksszel karöltve, aki egy designstúdiót vezet. Young „arcképcsarnoka” olyan holland festők illetve metszetkészítők arcát használja fel a félénkség, meghunyászkodás, kancsalítás, mogorvaság kifejezésére, mint Jan Baegert, Jan Mandijn vagy Jacob Cornelisz van Oostsanen.

Az ötletet egy személyes történet ihlette; Young meg volt veszve egy bizonyos 16. századi gyerekportréért, amit még 2014-ben látott meg egy Sotheby's Old Masters árverésen, Londonban. Young olyannyira megszállottja lett a festménynek, hogy kollégái a születésnapi tortájára is ezt a bizonyos gyerekarcot készíttették el.

Young így ír a történetről; "Pár éve felfigyeltem egy festményre, ami nem kelt el egy Sotheby's aukción. Végül sikerült megállapodnom a képről az eladóval; most már a hálószobám falán lóg. Egy gyermek portréja volt ez egy titokzatos hajszálrepedéssel és egy huncut mosollyal.

A festmény aztán az egész életemre hatással lett, - a fiú meghatározó alakja lett a szobának – ami ahhoz vezetett, hogy a párommal elkezdtünk vadászni más, különlegesen kifejező karakterű festményekre. Imádtuk a régi mesterek, különösen a flamand és itáliai festők képeit. Általában a gyengébb képességű régi mestereket. Összegyűjtöttünk és digitalizáltunk egy sor arckifejezést. Olyan sok volt! Öröm, megvetés, ellenségeskedés, bosszúság, büszkeség.

Aztán eszünkbe jutott, hogy lekicsinyíthetnénk az arcokat, és átalakíthatnánk iOS matricákká; ezzel pedig megalkothatjuk az érzelmi reakciók teljes skáláját. Emoji felnőtteknek. A gondolkodó ember emojija."

Nem ez az első ilyen típusú vállalkozása a művésznek; megalkotta például a New York-i hulladékok periódusos rendszerét.