Fülöp, Evelin

Több ezer őslény leletét tartotta garázsában egy vízvezetékszerelő

2016.10.25. 10:47

Programkereső

A tengeri élőlények maradványaiból álló gyűjteményt egy újonnan átadott múzeum mutatja be Angliában.

A jura korban élt tengeri élőlények megkövesedett maradványainak legnagyobb angliai gyűjteményét tárja a látogatók elé a délnyugat-angliai Dorset partján fekvő Kimmeridge új múzeuma. Az október 21-én nyílt Jura kori Tengeri Élet Múzeumának (Museum of Jurassic Marine Life) látogatói elsőként vehetik szemügyre Steve Etches lenyűgöző kollekcióját.

dinoszaurusz
Fotó: Ethan Miller / Getty Images Hungary

A férfi, aki eredeti foglalkozására nézve vízvezetékszerelő, több mint harminc éve foglalkozik késő jura kori fosszíliák feltárásával és tanulmányozásával. Gyűjteményében csaknem 2500 lelet sorakozik. Kitűnő állapotuknak köszönhetően a megkövesedett maradványok egyedülálló betekintést nyújtanak a késő jura kori tengeri teremtmények életébe. Etchesnek régi álma volt, hogy megossza gyűjteményét a nagyközönséggel.

A kollekció mostanáig a férfi garázsában pihent.

A 150 millió évvel ezelőtt élt állatok virtuális akváriumban és interaktív tárlaton elevenednek meg a látogatók előtt. A múzeum, amely a brit nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító Örökségi Lottóalap 2,7 millió font támogatásával jött létre, nem csupán állandó otthona lesz az Etches-gyűjteménynek, hanem kutatási, oktatási és rendezvényhelyszínként is fog működni.

Kimmeridge egy partszakasza része a természeti világörökségek közé tartozó Jurassic Coastnak, amely Dorset és Kelet-Devon tengerpartját foglalja magába. Etches ezen a területen talált rá a fosszíliákra. Kimmeridge-ről kapta a nevét a késő jura kor három korszaka közül a második, amely nagyjából 155 millió évvel ezelőtt kezdődött.