Márk

Egy pincér törte le a British Museum Vénusz-szobrának hüvelykujját

2016.10.27. 14:54

Programkereső

Egy céges rendezvény egyik kétbalkezes pincére törte le a British Museum egyik legértékesebb szobrának hüvelykujját tavaly decemberben, de az esetet csak most hozták nyilvánosságra - adta hírül a theartnewspaper.com.

A pincér egy külsős cég dolgozója volt, akiket egy rendezvény lebonyolítására fogadtak fel. A baleset akkor történt, amikor a meg nem nevezett pincér leguggolt a szobor mellett, majd amikor felállt, véletlenül beleütközött Vénusz jobb kezébe, és letörte annak jobb hüvelykujját. Az ujj a kőpadlóra esett, de szerencsére nem tört össze. A szobrot azóta helyreállították.

A Townley Vénusz, British Museum
A Townley Vénusz, British Museum
Fotó: wikipedia

A márványszobor egy félmeztelen női alakot, a szerelem római istennőjét, Vénuszt ábrázolja. Eredetije egy görög szobor, amely az i. e. 4. századból való, a római másolat i. sz. 1. vagy 2. századból származhat. 1775-ben került elő egy római fürdő feltárásakor, majd egy Charles Townley nevű gyűjtő tulajdonába került, aki 1805-ben adta el a British Museumnak. A szobrot róla nevezték el Townley Vénusznak.

A British Museum szóvivője szerint az történteket komolyan vették;

„Ez egy szerencsétlen eset volt. A gyűjtemény megóvása alapvető fontosságú... Tapasztalt restaurátoraink tökéletesen helyreállították a szobrot, és már újra kiállítottuk. Az esettel kapcsolatban a megfelelő személyeket felelősségre vontuk.”

A Townley Vénusz-szobor mutatóujja már az 1805-ös múzeumba kerülése előtt is hiányzott.