Csilla, Noémi

Megszólalt Steve McCurry is az afgán lány ügyében

2016.10.27. 11:01

Programkereső

Mint arról korábban hírt adtunk, a Steve McCurry ikonikus fotóján szereplő afgán lányt, Sharbat Gulát letartóztatták Pakisztánban hamis papírjai miatt. McCurry támogatásáról biztosította az azóta nővé érett lányt és családját - adta hírül a theartnewspaper.com.

A napokban ismét a lapok címoldalára került Gula, aki a hatóságok szerint illegálisan élt Pakisztánban; hamis személyazonosító okmányai miatt letartóztatták. A nőt akár 14 éves börtönbüntetésre is ítélhetik.

„Mindent lehetőséget megragadok annak érdekében, hogy jogilag és pénzügyileg is támogassam őt és a családját” - nyilatkozta McCurry a The Art Newspapernek. „A lehető leghatározottabban elítéljük a hatóságok lépését. Egész életében szenvedett, és úgy gondoljuk, hogy a letartóztatása súlyosan sérti az emberi jogait.”

000 HI004
Fotó: Ho / AFP

Steve McCurry 1984-ben készítette legendás fotóját a gyönyörű, zöld szemű afgán lányról, egy, az afgán-pakisztáni határon lévő menekülttáborban. A lány ekkor még csak tizenkét éves volt. A fotós a fényképet 1985 júniusában publikálta, és azóta meghódította a világot.