Sándor, Ede

Milyen kiállításokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.30. 11:59

Programkereső

Három hagyományos és két rendhagyó tárlat a Fidelio ehavi ajánlatai között. Novemberben az irodalom, a film és a színház is a képzőművészet szolgálatába áll.

KONTAKT - Keleti Éva fotói

szeptember 22.–november 20. Magyar Nemzeti Múzeum

Keleti Éva hetvenes-nyolcvanas évek művészeiről készült, soha nem látott fényképeit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum.

Évtizedeken keresztül fotózta a magyar kulturális élet szereplőit és eseményeit az idén nyolcvanötödik születésnapját ünneplő Keleti Éva. Az MTI fotóriportereként induló, végül saját képügynökség vezető fotósnak itt elsősorban a színészportréi kerültek a falakra. A Nemzeti Múzeum kiállításán több, mára befutott és köztiszteletnek örvendő színész bizonytalan kezdőként látható, de akadnak azóta eltávozott legendák is. Még személyesebbé teszik a tárlat hangulatát a fotós anekdotikus képaláírásai.

#Bartók

október 08.-2017. január 29. Ludwig Múzeum

Bartók Béla születésének 135. évfordulója kapcsán értelmezi újra az életművet vizuálisan és hangművészetileg a Ludwig Múzeum tárlata.

A kiállítók a zenei örökség áttekintése mellett a kultúrantropológiai, médiatörténeti és a zeneszerzőhöz kötődő személyes anyagok feldolgozása révén vetnek fel új nézőpontokat. A neoavantgárd klasszikusai mellett a képzőművészet, a tudomány és a zene határán létrejött friss művek láthatók a kiállításon. Az alkotások többsége műfaji és technikai értelemben vegyes. A kiállítást változatos társművészeti programsorozat kíséri; előadások, tárlatvezetések, prezentációk és zenei események.

Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben

október 12.- 2017. február 19. Budapesti Történet Múzeum

Gondolatébresztően és sok humorral mutatja be a Magyar Történeti Múzeum kiállítása a gyerekábrázolást a magyar alkotók műveiben.

A Gyerek/Kor/Kép tárlat a felvilágosodástól napjainkig követi a gyerek fogalmának képtörténeti-kultúratudományi változásait a képzőművészetben. A több mint kétszáz művet nem időrendben, hanem tematikailag csoportosítva mutatják be. Így kerülhet a „család” címszó alatt egymás mellé a Habsburg-Lotharingiai ház családfája és egy ötvenes évekbeli, a Ratkó-korszak idilljét bemutató alkotás. Emellett megjelennek a gyerekkorhoz kötődő jellegzetes tárgyak (eszközök, játékok, könyvek) is.

Textúra-2016 – Magyar Highlights

november 8.-december 13. Magyar Nemzeti Galéria

Idén a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből merítettek ihletet a neves haza szerzők, akiknek szövegeit Valló Péter rendezésében adják elő a múzeum termeiben.

Harmadik éve találkozik a képzőművészet, irodalom és színház. A helyszín a restaurálódó Szépművészeti Múzeum helyett idén Nemzeti Galéria. Az alapötlet változatlan: tíz kortárs magyar szerző – többek közt Dragomán György és Kemény Zsófi - írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket tíz színművész tolmácsolásában, hat esti előadás alkalmával ismerhetik meg az érdeklődők a Galéria kiállítótereiben.

Vermeer és a zene

november 13. Uránia Nemzeti Filmszínház

A világ jelentős tárlatait bemutató sorozat ezúttal a londoni Nemzeti Galériába kalauzolja a nézőket, hogy Johannes Vermeer festményeit tanulmányozhassák.

A németalföldi festő munkásságából mindössze harmincegynéhány festmény maradt ránk, melyek közül a zenével kapcsolatosakat mutatja be ezen a kiállításon. Ez a kor németalföldi festészetének egyik kedvelt témája volt. Alkalmat adott rá, hogy a művész jellemezze modelljét, és a kor társadalmát. A film segítségével bepillantást nyerhetünk Vermeer életébe is.