Konrád, Tivadar

Borsos 110 – Borsos Miklós kiállítása

2016.11.02. 10:04

Programkereső

A KOGART Kiállítások Tihany a november 5-én nyíló, tematikus tárlattal a 110 évvel ezelőtt született Borsos Miklósra emlékezik. A válogatás a sokoldalú művész legjelentősebb munkáin keresztül mutatja be a rendkívül változatos életművet, így festmények, rajzok, kisplasztikák, szobrok, érmek, plakettek és reliefek is láthatók lesznek a Galériában.

Borsos Miklós a 20. századi magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb egyénisége, aki minden képzőművészeti műfajban maradandót alkotott. Az elsősorban szobrászként ismert művész egész pályáját végigkísérte a rajzolás szeretete: grafikáit a részletezést mellőző, a mondanivaló lényegének képi megformálását előtérbe helyező kifejezésmód jellemzi. Ezek a művek a minimálisra redukált vonal- és színhasználat ellenére sem tűnnek vázlatosnak, inkább egyfajta esszenciáját adják a művész érzelmeinek vagy az ábrázolt témához kapcsolódó élményeinek.

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet Borsos Miklós Tihannyal, a Balatonnal, illetve az ide kötődő művésztársaival való szoros kapcsolatára. Külön egységet képeznek zenei témájú alkotásai, köztük az egyetemes zenetörténet emblematikus alakjai. A tárlat egy újabb fejezetet szentel a mester klasszikus műveltségének alapjául szolgáló bibliai és mitológiai történetek illusztrációinak, a művész itáliai körútjáról származó korai képeivel pedig egy reneszánsz világba ad betekintést a tárlat.

A tárlat ezúttal összekapcsolja az állandó kiállításként működő Borsos emléktermet és a Galéria időszaki kiállításainak helyet adó kiállítóterét. Kuriózumként azt a két bronzreliefet is láthatja a közönség, amelyek az elmúlt hónapokban kerültek a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány birtokába.

Látogatható:

A tárlat 2016. november 5 - 2017. január 29. között látogatható a KOGART Kiállítások Tihany termeiben (8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 10.) A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. 

Támogatott tartalom