Konrád

Picasso 80 éve megfestette, ami ma Szíriában zajlik

2016.11.05. 10:01

Programkereső

Picasso kubista apokalipszise az őrület és az azt övező hazugságok elleni kiáltásként született. Ugyanolyan, civil életek ezreit követelő bombázások ihlették a képet, mint ami ma zajlik Aleppóban.

1937-ben a náci német hadsereg olasz harci repülőgépekkel kiegészülve bombázás alá vette a Spanyolországban, Baszkföldön található Guernica-t. A támadás több mint 1600 életet követelt. Ez a spanyol polgárháborúban elkövetett kegyetlenség pár évvel később mindennapossá vált, amikor kitört a második világháború.

Picassot a spanyol republikánus párt kérte fel a kép elkészítésére. A Guernica azóta a háború borzalmait bemutató egyik legismertebb festménnyé vált. "Amit Oroszország tesz az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az pontosan ugyanaz, amit Olaszország és Németország tett a Nemzetek Szövetségével a 30-as években. Ami pedig Aleppóval történik, az a pontos mása annak, ami Guernicával történt" - hívta fel a figyelmet Andrew Mitchell egykori brit miniszter.

Picassot a spanyol republikánus párt kérte fel a kép elkészítésére. A Guernica azóta a háború borzalmait bemutató egyik legismertebb festménnyé vált.
Fotó: Bruce Bennett / Getty Images Hungary

Bár a II. világháború bővelkedett bombázásokban és kegyetlen támadásokban, a Guernicával történt események mégis szimbolikussá váltak. Csak úgy mint Picasso képe, amit nemrégiben egy portugál karikaturista értelmezett újra: Vladimir Putin és Bashar el-Assad arcképét is beillesztette a festménybe, Picasso felnyársalt lovát pedig az Egyesült Államok allegóriájává alakította.

A Guernica ahelyett, hogy a valóságot imitálná, absztrakcióvá alakítja az erőszakot és fájdalmat. A bombázások szörnyűsége olyan sűrített tartalmú elemeken jelenik meg, mint egy halott csecsemő feje, vagy egy tűzben égő figura. Picasso viszont nem csak megdöbbenteni akart: fel akarta hívni a figyelmet a 30-as évek hazugságaira és propagandájára, amit a diktátorok irányítottak. A kép képviselte Spanyolországot az 1937-es párizsi Világkiállításon - ahol a náci Németország és a sztálinista Oroszország is hatalmas pavilonokkal volt jelen.

Az Aleppóban történteket ugyanúgy hazugságok és propaganda szövi át ma, mint annak idején a guernicai bombázásokat - ezért hívják fel egyre többen a figyelmet Picasso képére. Csak épp most nem Hitler és Sztálin, hanem Putyin vagy Trump hazugságain kell átlátnia az embereknek.

A portugál karikaturista újraértelmezése Vladimir Putin és Bashar el-Assad képével
A portugál karikaturista újraértelmezése Vladimir Putin és Bashar el-Assad képével
Fotó: www.cartoonmovement.com/

Itthon is feltűnt Picasso képe és annak üzenete: civilek szólaltak fel a népszavazás és gyűlöletkeltés ellen még szeptemberben. A demonstráció során egy Guernicára hajazó festményt feszítettek ki, amit 30 képzőművész készített a szíriai háború áldozataira emlékezve.