Konrád

Puszilkodó virágok és méhekre vadászó darazsak

2016.11.09. 15:12

Programkereső

November 8-án este a Természettudományi Múzeumban adták át a Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2016 pályázat díjait. A beérkezett közel 3000 pályamű közül választotta ki a legjobb képeket a szakemberekből, művészekből álló zsűri.

Kettős győzelem született a pályázaton a felnőtt és ifjúsági kategóriában is. Előbbiben Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel végzett az élen,  a fiatalok között pedig Ceglédi Ádám és Szekeres Levente.  Két-két első helyezettet (és nem megosztott első díjat!) hirdettek. 

Az idén beérkezett pályaművek a világ legkülönbözőbb helyein készültek. Természetesen a hazánkban, Erdélyben, Vajdaságban és a Felvidéken készült fotók domináltak, de érkeztek felvételek Alaszkától Angliáig, Balitól Csádig, Japántól a Galápagos-szigetekig. Sőt, voltak pályázók, akik bolygónkat is „elhagyták”, és az Oltár csillagképből vagy a Messier 106 galaxisból „hoztak képet”.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 26 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 24. alkalommal Az Év Természetfotósa pályázatot.

Selmeczi Dániel

A 38 éves búvárfotós az egész világot bejárta, a cápák védelmében kifejtett munkájával komoly nemzetközi elismerést vívott ki magának. Lebilincselő fotóival számos rangos nemzetközi pályázaton nyert már díjat, mint például a BBC Wildlife Photographer of the Year és a német GDT. Legnagyobb hazai sikere „Az év természetfotósa” díj elnyerése 2014-ben.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának első két fordulója az internet nyilvánossága előtt zajlott. A világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott a zsűri.

Daróczi Csaba

A másik győztes Soltvadkerten él családjával. A helyi általános iskola földrajz-testnevelés szakos tanára. Több mint hetven díjat nyert eddig idehaza és külföldön. 2012-ben a nemzetközi fotókiállításokon elért eredményeinek elismeréseként elnyerte a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) AFIAP fotóművész-diplomáját. Az Év Természetfotósa pályázaton eddig 17 alkalommal vett részt; százhúsznál is több képét állították ki, 1999-ben és 2012-ben pedig a legnagyobb elismerést, Az Év Természetfotósa díjat is elnyerte.

Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel egyaránt 10-10 képpel jutottak a döntőbe, ami igen ritka ezen a pályázaton.  Mindketten 2-2 kategóriában győztek, és a többi pályaművük szereplésével is csaknem hajszálra ugyanannyi pontot gyűjtöttek, így a zsűri döntése értelmében ők ketten nyerték el 2016-ban Az Év Természetfotósa címet. Nem sokkal maradt el mögöttük Potyó Imre, akinek 8 képe került a falra és ugyancsak 2 kategóriát tudott megnyerni.

Az Év Természetfotója díjat az idén Daróczi Csaba: Kék és narancs című, az éjszakázó helyükre húzó récékről készült fotográfiája érdemelte ki. A fotó megszületéséhez két héten keresztül kellett estéről estére a tóparton várakoznia, míg az esténként mindössze néhány percig ideális fényviszonyok közepette, egyszer végre minden „összeállt”, és a madarak éppen a legjobbkor és a legjobban helyezkedve repültek az objektív látómezejébe.

Ceglédi Ádám

Az ifjúsági kategória egyik győztese, a 17 éves Ceglédi Ádám a Balaton déli partján él, és hat esztendeje szeretett bele a természetfotózásba. „Én a cserkeléses fotózásban találtam meg azt a szépséget, ami minden alkalommal vissza-visszahúz a természetbe. A világ egyik legjobb érzése, amikor az ember és a vadállat között kialakul egy bizalmi kapcsolat. És ez az, amit sohasem tudok megunni, és ami mindig visszahív a természetbe” – mesélte.

 

Szekeres Levente

A cím másik idei birtokosa Szekeres Levente, aki a Vajdaságban, Szabadkán született, és ma is ott él. Levente valójában megvédte a címet, hiszen a pályázaton 2015-ben is ő nyerte el. Szülei nyomdokain lett a természet szerelmese. „Édesapámmal több lest is építettünk, ahonnan kezdetben csak figyeltük az állatok viselkedését, majd idővel a megfigyelés mellé társult a fotózás is” – emlékezik a kezdetekre.

A díjakat a Magyar Természettudományi Múzeumban adták át, ahol egyúttal megnyitották a pályázaton döntőbe jutott 125 képből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2016 című gyönyörű kötetet is, amely az Alexandra kiadó gondozásában most először két nyelven, magyarul és angolul jelent meg.