Konrád, Tivadar

Miért óriási kihívás Erzsébet királynőt megfesteni?

2016.11.10. 09:40

Programkereső

A brit uralkodó maga leplezte le Londonban legújabb portréját, amelyet az északír művész, Colin Davidson festett róla.

A művész már számos közismert személyről, köztük politikusokról, művészekről, színészekről és zenészekről készített portrét, ám saját bevallása szerint az uralkodó megfestése nagy kihívás volt számára.

Itt van valaki, aki a világ talán legismertebb arca immár több mint 63 éve

– mondta a festő az alkotás leleplezését megelőzően a BBC News-nak, hozzátéve, hogy a festészetről való minden tudását bevetette az arckép elkészítéséhez.

Davidson szerint festés közben nem tudott elvonatkoztatni "annak jelentőségétől és az azzal járó felelősségtől", hogy egy uralkodó portréját készíti. Mielőtt a királynő modellt ült volna neki idén májusban, a festő ellátogatott a Buckingham-palotába, hogy kiválassza a legmegfelelőbb helyet az arckép alapjainak elkészítéséhez. Davidson nagyjából húsz vázlatot és számos fényképet készített az uralkodóról. A művész elmondta, hogy a vázlatok nem csupán a modell arcának vonásai miatt fontosak számára, hanem mert saját érzéseit és az együtt töltött idő hangulatát is megörökítik.

Davidson végül a északír Down grófságban lévő műhelyében fejezte be a portrét.

Ez a kép nem csupán az én szememen, hanem egy ír ember szemén keresztül mutatja meg a királynőt.

Évek óta szemtanúja vagyok annak, ahogy az uralkodó igyekszik szorosabbra fűzni az angol-ír kapcsolatokat" – jegyezte meg a művész.

II. Erzsébet a Co-Operation Ireland nevű jótékonysági szervezet fogadásán vett részt, ahol először fogott kezet Martin McGuinness északír miniszterelnök-helyettessel, aki az 1970-es években az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) katonai tanácsának magas rangú tagja volt. A színházban Davidson számos portréja látható, amelyeket a királynő is szemügyre vett látogatásakor.