Emma

Picasso-hamisítványokkal kereskedő bűnbandát fogtak el

2016.11.11. 09:02

Programkereső

Az osztrák hatóságok hat műkincskereskedőt fogtak el, akik hamis Picasso-festményeket akartak eladni. A rendőrség november 7-én jelentette be a nagy fogást. A gyanúsítottak azt a látszatot akarták kelteni, hogy valójában fogalmuk sem volt arról, hogy a festmények nem valódiak - adta hírül a news.artnet.com.

Az osztrák hatóságok letartóztattak egy  bűnbandát, akik hamis festményekkel kereskedtek. A nyomozók még az év elején kaptak fülest, miszerint egy osztrák-szlovén banda hamisított Picasso-festményekkel kereskedik, a bázisuk pedig egy bécsi reptér melletti hotelben van. A gyanúsítottakat beépített rendőrök kapcsolták le, akiknek a bűnbanda öt Picasso-hamisítványt próbált eladni nagyjából 10 millió euró értékben. A rendőrség lefoglalt egy műtárgy-katalógust is, amiben a legmagasabb ár elérte a 72 millió eurót.

D 16451
Fotó: Bundeskriminalamt

A nyomozók nem tudták kizárni azt a lehetőséget sem, hogy a bandának fegyvere van, ezért az osztrák terrorelhárító egységet (EKO Cobra) hívták segítségül. Öt osztrák állampolgárt tartóztattak le, és a nyomozás során még 14 Picasso- illetve Emil Nolde-hamisítvány került elő. A szlovén hatóságokat is értesítették, mivel a hatodik gyanúsított szlovén állampolgár. Az ő lakásán még 66 hamisítványt találtak 44 művésztől, köztük Gustav Klimt, Claude Monet és Vaszilij Kandinszkij.

Az összes gyanúsított azt állítja, hogy nem tudtak arról, hogy az eladásra kínált művek hamisítványok voltak. Az összes festményen szignó van, hátoldalukon elismert galériák bélyegzőivel, eredetiségigazolásokkal kiegészítve.

Jelenleg nincs információ arról, hogy ki festette a hamisítványokat, és hogy a gyanúsítottak a letartóztatás előtt túladtak-e már pár hamisítványon.