Csilla, Noémi

Elhúzódik a felújítás, magánpénzből kap ideiglenes kiállítóteret a múzeum

2016.11.12. 11:43

Programkereső

Egy magánvállalkozás finanszírozza a berlini Pergamon Múzeum ideiglenes kiállítóterét az intézmény renoválása idejére.

A stuttgarti Wolff Gruppe vállalkozás építi meg az ideiglenes kiállítóteret a Museumsinsellel (Múzeum-szigettel) szemben, majd a belépőjegyekből származó bevételből fedezi a költségeit. A Pergamon Múzeumért felelős Porosz Kulturális Javak Alapítványának elnöke, Hermann Parzinger szerdán elmondta, hogy a látogatók így a felújítás ideje alatt is megismerkedhetnek Pergamon ősi ókori várossal.

Az új épület a tervek szerint 2018 tavaszán nyílik. Az új kiállítótérben látható lesz Yadegar Asisi berlini művész Pergamonról készített panorámaképe és a Pergamon-oltár háromdimenziós rekonstrukciója is. Az oltár egyes részeit, például a Télephosz-frízt, láthatják az ideiglenes kiállítótér látogatói. Csak néhány napja közölték, hogy a múzeumban lévő világhírű Pergamon-oltár a tervezettnél négy évvel hosszabb ideig, egészen 2023-ig elzárva marad a látogatók elől.

GettyImages-51888924
Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

A felújítási munkálatok költsége 477 millió euróra (146 milliárd forintra) emelkedett, csaknem megduplázódott az előzetes kalkulációkhoz képest. A Pergamon Múzeum felújítási munkálatai azért tolódnak el, mert az épület alatt a munkások két szivattyútelepet találtak abból a korból, amikor a múzeumot építették. Ezeket el kell távolítani ahhoz, hogy megerősítsék az alapokat, a munkálatot azonban nagyon lassan és óvatosan kell kivitelezni, nehogy megsérüljön az oltár.

Az 1910 és 1930 között épült Pergamon Múzeum Berlin leglátogatottabb múzeuma, a város egyik legnagyobb turisztikai látványossága. Évente mintegy egymillió vendéget vonz. Az építkezés a berlini Múzeum-sziget rekonstrukciójának újabb üteme.

Az öt múzeumból álló épületegyüttes felújításával és összekapcsolásával a német fővárosban univerzális történeti és képzőművészeti múzeumot hoznak létre, amely felveheti a versenyt a párizsi Louvre-ral, a madridi Pradóval vagy a londoni British Museummal. A több mint egymilliárd eurós beruházás 2026-ra készülhet el. Az ötből három intézmény rekonstrukcióját már befejezték, a Pergamon Múzeum felújítása 2013-ban kezdődött. A berlini belvárosban fekvő épületegyüttest nemcsak felújítják, hanem elvezetik hozzá a metrót, és építenek egy közös fogadócsarnokot, amelyből föld alatti sétányokon lehet majd eljutni a múzeumokhoz.