György

Elton John fotógyűjteményét mutatja be a londoni Tate Modern

2016.11.13. 11:57

Programkereső

A zenész 1990 óta gyűjt fényképeket, amióta leszámolt alkoholproblémáival.

A The Radical Eye című tárlaton felvonultatott csaknem 190 fekete-fehér kép az előadó 1670 négyzetméteres atlantai otthonának falait szokta díszíteni.

Elton John 1990-ben kezdett fotográfiákat gyűjteni, miután leszámolt alkoholproblémáival. A kiállítás katalógusa szerint a zenész "egy sokkal egészségesebb függősséggel" helyettesítette alkohol iránti szenvedélyét. Gyűjteményében, amely a 20. századi fotográfia történetének egyik leggazdagabb magánkollekciója, csaknem nyolcezer kép sorakozik.

GettyImages-512679506

A tárlaton szereplő képek 1915 és 1950 között készültek, és egy olyan korszak emlékét őrzik, amikor a fotográfia önálló művészeti ággá kezdett fejlődni.

A kiállításon helyet kaptak az amerikai dadaista és szürrealista képzőművész, Man Ray fotói, köztük a művész Noire et Blanche című munkája, amely általában a zenész ágya felett szokott lógni.

Man Ray egy másik alkotását 1993-ban vásárolta a zenész a Sotheby's aukcióján csaknem 200 ezer dollárért, amely akkoriban rekordösszeg volt egy fotográfiáért. A gyűjteményben szereplő képek ma már milliókat érnek, a brit zenész azonban nem bocsátkozott becslésekbe a kollekció pontos értékét illetően.

A tárlaton André Kertész, Berenice Abbott, Alekszandr Rodcsenko és Irving Penn fotográfiái is láthatóak.

A május 7-ig látogatható kiállítás nem csupán a fotográfia történetébe, hanem a zenész művészeti ízlésébe is egyedülálló betekintést nyújt.