Emma

Veszélyben a Colosseum a római metrófiaskó miatt

2016.11.13. 18:54

Programkereső

A 2000 éves Colosseum túlélt már villámcsapást, tűzvészt, földrengést, most mégis bajban van. A közelmúltban történt földrengések károkat okoztak a szerkezetében, viszont a római metróépítés pénzügyi problémái miatt most lehet, hogy nem lesz fedezet az azonnali rekonstrukcióra - írta meg a news.artnet.com.

Rómában sincs kolbászból a kerítés; a folyamatban lévő metróépítés nagyjából ugyanolyan problémákkal állítja szembe a várost és polgárait, mint azt mi is tapasztalhattuk a budapesti 4-es metró építésénél. Számolatlanul öntötték bele a közpénzt, mégsem haladt a megfelelő ütemben az építkezés, a határidők csúsztak-csúsztak, a városlakók pedig volt idő, amikor már szinte teljesen lemondtak a metró elkészültéről.

Colosseum (Forrás: Wikipédia)
Colosseum (Forrás: Wikipédia)

A város még 2014-ben négy millió eurót ítélt meg a Colosseum alapszerkezetének megerősítésére a közelben folyó metróépítkezés miatt. A pénz máig nem érkezett meg.

Múlt héten a város úgy döntött, hogy felszámolja a Roma Metropolitane-t, a céget, mely a metróépítésért felelős, mivel megállapították, hogy felesleges kiadásokkal terhelték az építkezést, magyarul pazaroltak. Most a Colosseum felújításáért felelős szakemberek aggódnak, mi lesz az összeggel, amit megítéltek az amfiteátrum megerősítésére.

A római városi tanács múlt pénteken megszavazta a metróvonal finanszírozásának szüneteltetését. A metrót 2007-ben kezdték építeni, akkor 2,2 milliárd eurós büdzsével. A tervezett 14 állomás helyett 3 új állomás készült el, a projekt költségvetése így is rekord magasságokba szökött; 3,7 milliárd lett.

Látogatható lesz a Colosseum arénája

Egyelőre kísérleti jelleggel megnyitják a látogatók előtt a római Colosseum arénáját, vagyis a turisták az ókori amfiteátrum közepén lévő színpadra is kimehetnek az egykori gladiátorok útját követve.

Virginia Raggi, Róma polgármestere csalódottságának adott hangot, és a céget a közpénzek pazarlásával vádolta meg, valamint azt állította, hogy a rájuk bízott feladatot nem tudták elvégezni. Francesco Prosperetti, a Colosseum régészeti felügyelője elmondta;

A Colosseum nem várhat tovább. Mint állampolgár, nem szeretném, ha a metróépítés csúszna, de mint ennek a műemléknek a védője, nem mondhatok mást.

Prosperetti hozzátette; a Colosseum belső falainak lenne a legnagyobb szüksége a megerősítésre. A javítások sürgősek lennének, mivel a közelmúltban történt olasz földrengések következtében újabb repedések jelentek meg a falakon.